Foto: Stina Stjernkvist/TT

Chatt: Hur vill du helst jobba – hemifrån, på kontoret eller en blandning?

Uppdaterad
Publicerad

Hybridarbete har blivit vanligt efter pandemin. Nu ska forskare vid Umeå universitet studera arbetsmiljöeffekterna av att växelvis jobba hemifrån och på kontoret. Här kan du läsa hur några av  SVT:s läsare helst vill jobba.

Hur vill du helst jobba: hemifrån, på kontoret eller en blandning?

Bina • Arbetsgivaren ger möjlighet till 100% distansarbetsavtal "om arbetet så tillåter". Det gör inte mitt arbete fullt ut men i stora delar. Clean desk policy är inget för mig. Jag är tacksam att jag kan ha ett hemmakontor som jag får inreda som jag vill och att arbetsgivaren bidrar med kontorsstol, höj- och sänkbart skrivbord, skärm, tangentbord etc samt ståmatta. Det blir en win-win. Jag slipper komma in till ett kontor jag inte trivs på och arbetsgivaren slipper ha x antal kvm bara för att var och en ska ha ett eget kontor.

Esther • Jag vill helst jobba hemifrån 4 dagar i veckan och 1 dag i veckan på kontoret. Hemma har jag ett kontorsrum med höj-och sänkbart bord och dubbla skärmar. På kontoret sitter jag i öppet kontorslandskap vilket jag kan uppleva gör att det är svårare att koncentrera sig. Jag har nästan en timmes restid (enkelväg) vilket gör att det ur ekonomisk, tidsmässig och miljösynpunkt också känns bättre att jobba från hemmakontoret.
Men det är också trevligt att träffa sina kollegor och det är anledningen att jag vill fara till kontoret 1 dag i veckan.

Sosa • Jag jobbar helst 3-4 dagar på kontoret och skulle inte klara av jobba hemifrån på heltid. Det är så ensam hemma och inte samma ergonomi eller belysning som på jobbet.

Anne • Kontoret alla dagar i veckan, precis som innan pandemin. Varför ska man nu kräva distansarbete när det inte fanns innan? Att det är ett skäl till att byta jobb betyder att jobbet inte var vi bra från början. Antagligen var det 100% på kontoret när du anställdes och samma bör det vara nu också.

Ssk • Önskar att jag kunde jobba hemma, men det är svårt att göra det när jag jobbar på en vårdavdelning på sjukhus.
En sak skulle vara bra ta bort vår karensdag för vi måste vara hemma när vi är sjuka. Vi i bla vården kan inte gå till jobbet och vara tex förkyld. Alla ni kan jobba på hemma och vara tex förkylda och ändå jobba. På så vis får vi mindre inkomst pga karensdagarna.

Mia • Jobbar helst hemifrån. Får mycket mera gjort vilket ju gynnar arbetsgivaren. Blir störd av sorlet i öppna landskap nu när man har vant sig med lugn och ro hemma. Nu ska vi in på 50% och det känns bara stressigt. Kommer inte arbeta på företag i framtiden som inte erbjuder hemmaarbete.

Erik • Hemifrån såklart.

H • Jag jobbar sedan ett år helt och hållet på distans. Trivs väldigt bra med det! Har också bytt stad men kunnat behålla mitt arbete p g a distansarbetet. Uppskattar denna flexibilitet och frihet, att inte vara bunden till en särskilt fysisk plats. Hemma har jag ett hemmakontor.

A • Bytte till ett jobb där jag fick arbeta hemifrån, och vilken skillnad för livskvaliteten, pusslandet med barnen och mindre stress pga restider. Morgonpromenad eller lunchpromenad är också en sak som lyfter både mig och effektiviteten i arbetet. Får mer gjort och kan arbeta mer ostört hemma. En dag behöver vi komma in till kontoret sen är det fritt i min tjänst, passar mig så bra.

L • Arbetar helst hemifrån men min arbetsgivare tvingar oss att jobba minst 3 dagar/vecka på kontoret, man ska helst inte jobba hemifrån alls enligt många. Jag har i princip blivit utbränd efter pandemin pga att jag tvingas in i en modell jag ej mår bra av, vardagsstress, krav på att småprata. mer stillasittande på kontoret än när man arbetar hemifrån, då man har möjlighet att gå ut på promenad på raster. Jag upplever att cheferna bara vill ha oss där för att ha ”kontroll”. Jag har dock full förståelse för att människor är olika, vissa gillar att jobba på jobbet och vissa hemifrån och jag tror det är viktigt att arbetsgivare accepterar att alla är olika, och att ett sätt inte fungerar för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.