”Vår analys visar att när barn behöver vänta på psykiatrisk vård eller utredning blir skolan ofta lidande och vardagen blir svår att hantera.”
Så står det bland annat i den rapport som Ivo tillsammans med patientnämnderna har skrivit, som bygger på analyser av ärenden och klagomål som rör barns psykiska hälsa.
Långa väntetider
Nästan en fjärdedel av klagomålen till PAN under 2021 handlade om barn som har eller behöver psykiatrisk vård – hos Ivo var den siffran nästan en tredjedel. Klagomålen handlar bland annat om att samordningen i vården är bristfällig, att väntatiderna är långa och att kommunikationen är dålig.
Allvarliga konsekvenser
Enligt Ivo och Pan riskerar barnen att bli ”hemmasittare”, vilket kan få långtgående konsekvenser för deras framtid.
Att riskerna med långa väntetider är många har Ivo tryckt på under flera år och den senaste rapporten visar att väntetiderna fortsatt är ett stort problem. Och konsekvenserna kan bli allvarliga, konstaterar man.
– Att inte få vård i tid leder ofta till att tillståndet för de här barnen försämras. I en del fall har det varit utebliven vård och uppföljning som har lett till att barn har utfört självmordsförsök eller till och med begått självmord. Och barn och unga som har självmordstankar eller självskadebeteenden behöver ju omedelbart få hjälp och inte hamna i en kö för att vänta på vården, säger Marie Åberg, enhetschef på Ivo.
Hör henne berätta vad Ivo kan ta till för åtgärder om situationen inte förbättras i videon.