Jessica Falk har spelat piano och sjungit ända sedan hon som liten fick ett piano av mamma Siv.
Men hon hade aldrig skrivit egen musik tidigare.
– Hösten 2009, nästan fem år efter det att jag förlorade mamma, var jag fortfarande väldigt nere. En dag blev jag så förbannad på den där depressionen och tänkte att jag står inte ut längre, jag måste börja leva, berättar Jessica.
– Jag tog en promenad, och så var det som om jag öppnade upp mig. Plötsligt kom det en melodi i huvudet, och så kom det en text. Det kändes läkande.
Skivinspelning i Nashville
Låtarna blev fler, och till slut hade hon material till ett helt album – som hon, på olika vägar, så småningom kom att spela in i countryns huvudstad Nashville, Tennessee, USA.
Den här själsliga resan berättar Jessica Falk om i den självbiografiska boken ”Från Khao Lak till Nashville” som gavs ut i somras.
Där slår hon fast att musiken lyfte henne ur sorgen och depressionen efter förlusten. Men:
– Utan min man och min dotter hade jag aldrig klarat det här. Jag var helt förlamad av sorgen och de visste inte hur de skulle kunna hjälpa mig i början, men de har alltid funnits där för mig. Hela tiden.
Tsunamin 2004
En jordbävning på havsbotten i Indiska oceanen skapade jättelika flodvågor på förmiddagen annandag jul 2004, lokal tid.
De länder som drabbades värst var Indien, Sri Lanka, Maldiverna, Indonesien, Malaysia och Thailand.
Totalt runt 225 000 människor omkom. Cirka 20 000 svenskar befann sig i området vid tidpunkten – 543 av dem miste livet. Av dessa var 120 barn under 16 år.
Identifieringen av dödsoffren blev en utdragen process och många anhöriga, som till exempel Jessica Falk, fick inte definitivt besked förrän efter flera månader.
(Källa: polisen)