När elvaårige Johan Asplund försvann från sitt hem i Sundsvall för 35 år sedan började varje förälders mardröm för Anna-Clara och Björn Asplund. De hade redan från början sin åsikt klar om vem som fört bort deras son och inledde en rättsprocess för att få honom fälld. De vann först i tingsrätten men hovrätten friade senare.
Quick gör entré
Tretton år efter Johans försvinnande väcktes allt till liv igen då en patient på Säters rättspsykiatriska klinik under ett terapisamtal erkände att han mördat Johan. I media kallades han till en början för ”Sätermannen”. Men inom några år var han känd för hela svenska folket som seriemördaren Thomas Quick. För efter att Quick erkänt mordet på Johan Asplund erkände han mord på löpande band.
Kommissionen lyssnade
Varken Björn eller Anna-Clara trodde någonsin på Quicks erkännanden. Men i de följande rättsprocesserna fick de lyssna till hans fruktansvärda bekännelser om vad han gjort med deras son. De har slagits länge för att få någon att lyssna och tro på att Quick/Bergwall aldrig varit någon mördare.
– Ingen människa tror jag kan föreställa sig vilket lidande Thomas Quick orsakat för alla anhöriga.
– Under hela den här resans gång, sedan Quick klev upp på scenen, är de enda som tagit oss riktigt på allvar kommissionen och kommissionens ledamöter, säger Björn Asplund.
Försiktigt positiva
Johans föräldrar är de enda anhöriga som hörts av kommissionen och är nu försiktigt positiva till det som de hittills hunnit läsa i rapporten.
– Det ser så här långt bra ut säger Anna-Clara till SVT Nyheter och får medhåll av Björn.
– Ja, i och för sig hade jag önskat att de varit lite tuffare, säger han med förbehållet att han måste läsa hela rapporten.
Kräver ansvar
Bägge saknar dock ansvarsutkrävandet, även om det gått för lång tid för att utkräva något personligt ansvar.
– Staten måste ta ansvar för vad statens tjänstemän gjort under sin tjänsteutövning, säger Björn Asplund.
Han passar dessutom på att dela ut en känga till Göran Lambertz, vars roll inte nämns i rapporten:
– Han har kommit jävligt billigt undan, än så länge, menar Björn Asplund.