Kamerorna som satts upp på Wendela Hellmanskolan har gjort att elever och lärare känner sig mer trygga. Foto: Eva Harström, SVT

Kameraövervakade elever håller sig lugna

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av misshandel och en lärare som inte vågade gå till skolan. Den nya, sammanslagna högstadieskolan i Härnösand fick en mardrömsstart. Men enligt rektorn har de nu hittat lösningen. Övervakningskameror är installerade och lugnet har lagt sig.

– Jag kommer ihåg att jag såg ambulanser komma och det var inte kul, säger Johan Wasell, som nu går i nian.

Skolan var nyrenoverad när höstterminen startade förra året och allt var nytt och fräscht. Men när drygt 500 elever från åtta olika skolor skulle slås ihop till en stor högstadieskola, blev det kaotiskt.

Väktare sattes in

– Vi hade rätt mycket slagsmål, förstörelse, inbrott och stölder även på dagtid. Jag är förvånad att både elever och personal kom hit varenda dag och gjorde sitt bästa, säger rektor Ulla Nyström Theander.

Väktare kallades in för att öka tryggheten, bemanningen förstärktes och vissa tider under dagen fanns fältassistenter på plats. Några elever fick möjlighet att studera i en mindre grupp i andra lokaler.

– För ungdomar som behöver extra stöd har vi anställt ett par personer, så nu får de en individuell studiegång, säger Ulla Nyström Theander.

Kameror ger trygghet

Men det som framförallt gjort att lugnet lagt sig på Wendela Hellmanskolan är, enligt rektorn, att de har satt upp övervakningskameror.

– Kamerorna har haft den effekten att det har blivit en trygghet för elever och vuxna. Jag trodde inte att det skulle bli så stor skillnad, säger Ulla Nyström Theander.

– Kamerorna är bra. De är på ställen där det var bråk förut, säger Johan Wasell.

Att installera övervakningskameror var inte ett självklart beslut för rektorn.

”Tror inte problemet är helt borta”

– De finns överallt i samhället, vi är bevakade av kameror. Det talar mig emot. Samtidigt känns det som att det har ändå gett resultat, så målet kan vara att man tänker att de kan plockas bort, säger Ulla Nyström Theander.

Förhoppningsvis kommer lugnet att bestå. Kim Winqvist i nian är försiktigt optimistisk:

– Ja, jag tror att det kommer bli bättre, men jag tror inte att problemet är helt borta. Det finns ju alltid ställen att göra dumheter bortanför kamerorna. Men jag hoppas att det blir bättre iallafall.

Fotnot:

Ulla Nyström Theander slutade som rektor på Wendela Hellmanskolan kort efter att intervjun gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.