Nedskräpning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler bötfälls för nedskräpning, men trots allt är det ganska få. Varför är det så ”bleka” siffror? Hör vd:n på Håll Sverige Rent, Johanna Ragnartz. Foto: Nora Lorek/TT

Kraftig ökning av ”skräpböter” – här är polisregionerna som sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som bötfälls för nedskräpning ökar. Under 2022 när lagen ändrades, utfärdades 289 böter. Att jämföra med 70 i hela landet under 2021.

– Det beror nog på att man adderat småskräpet i lagen, säger vd:n på Håll Sverige Rent, Johanna Ragnartz, som ändå tycker att totalsiffran är alldeles för låg.

Precis som vid fortkörning kan polisen bötfälla en person på plats. När det gäller mindre allvarlig nedskräpning är boten på 800 kronor.

Men trots att fler fick böter under 2022 än åren innan, är antalet 289 exakt lika många som 2012. Siffrorna för 2023 är inte tillgängliga ännu.

Få straffas för nedskräpning

Anmälningarna ligger på drygt 2 000 per år, enligt statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet.

Sedan 1 januari 2022 är det även olagligt att slänga småskräp som fimpar och tuggummi, och efter det har antalet ”skräpböter” ökat.

Vad kostar nedskräpningen?

Förutom att nedskräpning är ett miljöproblem så är det dyrt för samhället.

Kommunerna i Sverige redovisar till Naturvårdsverket att de under 2022 lade 430 miljoner kronor på att städa bort skräp på platser där de har renhållningsansvar.

Vad säger lagen om nedskräpning?

Enligt lag är det förbjudet att skräpa ner, även småskräp räknas.

Men det är fortfarande väldigt få som straffas, i förhållande till problemets omfattning menar Johanna Ragnartz på den ideella organisationen Håll Sverige Rent.

– Vi tycker fortfarande att det är ganska blekt, säger hon.

Varför anser hon att lagen om nedskräpning är blek? Har inte polisen viktigare saker att göra? Vilka länder har lyckats? I videon svarar Johanna Ragnartz på de tre frågorna.

Så ser fördelningen ut över landets polisregioner under 2021 och 2022. Den procentuella ökningen av bötfällda är störst i Stockholm och Polisregion Mitt. Källa: Rikspolisstyrelsen. Foto: SVT Design

VILKA POLISREGIONER FINNS?

  • Polisregion Nord: består av Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län. Huvudort för polisregion Nord är Umeå.
  • Polisregion Mitt består av Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län. Huvudort för polisregion Mitt är Uppsala.
  • Polisregion Bergslagen: består av Dalarna, Värmland och Örebro län. Huvudort för polisregion Bergslagen är Örebro.
  • Polisregion Stockholm: består av Stockholms län och Gotland. I region Stockholm finns fyra polisområden: PO Stockholm nord, PO Stockholm city, PO Stockholms syd och PO Gotland. Stockholm är huvudort för polisregionen.
  • Polisregion Öst: består av Jönköpings län, Södermanlands län och Östergötlands län. Huvudort för polisregion Öst är Linköping.
  • Polisregion Väst: består av Hallands och Västra Götalands län. I regionen finns fem polisområden: Fyrbodal, Halland, Skaraborg, Storgöteborg och Älvsborg. Polisregionens huvudort är Göteborg.
  • Polisregion Syd består av Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län. Huvudort för polisregion Syd är Malmö. Polisregion Syd är indelad i fem polisområden: Malmö, nordvästra Skåne, Blekinge nordöstra Skåne, Kalmar Kronoberg och södra Skåne.

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.