– Vi kan konstatera att vissa fel har begåtts. Bland annat har inte omvårdnadspersonalen följt rutinerna för kontakt med sjuksköterska och det saknades en vårdplan med särskilt ställningstagande till kvinnans benskörhet, säger Mikael Gidlöf, chef för välfärdsförvaltningen på kommunens hemsida.
Av utredningen framgår bland annat att det brustit i överrapporteringen då Ailas hälsotillstånd försämrades och att det orsakade en fördröjd bedömning och onödigt lidande.
Verksamhetschefen: ”Vad är det egentligen som har hänt”?
Eftersom utredningen inte gett svar på vad som har orsakat skadan, anser Kramfors kommun att det idag inte går att säga om den ska klassas som en vårdskada.
– Lex Maria-anmälan är vår skyldighet att utreda allvarliga vårdskador och sjukdom och det är det som har tagit tid att utreda: vad är det egentligen som har hänt. Är det en vårdskada eller är det inte det, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för äldreomsorgen.
Nu ska Inspektionen för vård och omsorg utreda Ailas fall vidare. Kramfors kommun har anmält ärendet enligt lex Maria för en ytterligare bedömning.
Dottern polisanmälde kommunen
Efter armbrottet polisanmälde Ailas dotter Nina Heimonen Kramfors kommun. Dottern menar att boendet brustit i sina rutiner och hon undrade vad som orsakade mammans skador.
– Det jag reagerar starkast på är att ingen anmälde det vid skadetillfället så mamma led helt i onödan, sa Nina Heimonen då till SVT.
Polisens utredning pågår fortfarande.
Den 9 oktober avled Aila efter att ha drabbats av lunginflammation.