SVT Västernorrland har kunnat visa att Teater Västernorrlands unga publik har stadigt minskat de senaste åren och att föreställningarna sprids ojämnt över länet.
Stort problem
Företrädare för barnkulturen i kommunerna klagar på att teatern inte anpassat sig till skolornas behov och resurser, medan Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland, vänder på steken. Han är den som har ansvar för att Scenkonst västernorrland når ut i hela länet och han menar att teatern lyckas med det, trots att några kommuner knappt haft ett enda besök de senaste åren.
– Vi har ett uppdrag att nå ut till alla barn och unga. Skolan har inte samma uppdrag att ta emot den närproducerade kulturen och det kan jag tycka är ett jättestort problem som vi måste jobba med, säger Mikael Flodström.
Kulturavtal
I fjol var det barnen i Timrå och Sundsvall som fick största delen av teaterns utbud i fjol. De kommunerna är också de enda i länet som har avtal med Scenkonst Västernorrland. Avtalet reglerar hur många platser kommunena tänker köpa varje år.
Är det nödvändigt att ha ett avtal när det är ert uppdrag att nå ut i hela länet?
– Nej det är inte nödvändigt, men det är nödvändigt med ett bra samarbete. Och det skulle vara jättebra om varje kommun kunde ha en kulturgaranti som bestämde att så här mycket kultur ska vi ha i skolan för varje barn i varje ålder.
– Jag tror också att kulturpolitikerna och skolpolitikerna skulle prata med varandra om den här frågan, säger Mikael Flodström.
Så här stor procent av barn och unga i de olika kommunerna nådde Teater Västernorrland:
2014
- Härnösand 11,6
- Kramfors 0,0
- Sollefteå 1,6
- Sundsvall 13,6
- Timrå 4,4
- Ånge 0,0
- Örnsköldsvik 0,0
2015
- Härnösand 1,7
- Kramfors 0,5
- Sollefteå 6,4
- Sundsvall 6,8
- Timrå 9,5
- Ånge 1,8
- Örnsköldsvik 5,4