Ina Lindström Skandevall, liberal gruppledare i sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av sommaren krävde Sundsvallspolitikern Ina Lindström Skandevall ”alla kort på bordet” i processen kring Torsbodaetableringen – men det har oppositionen inte fått, säger hon i klippet. Foto: SVT

”Läget har försämrats” – politiker i Sundsvall kräver åter svar om mångmiljonborgen

Publicerad

Ilskan växer hos oppositionen kring det borgensåtagande på 164 miljoner som Sundsvalls kommun tillsammans med Timrå tagit på sig för etableringen i Torsboda. Protesterna ledde till att beslutet sköts upp, men svaren lyser fortfarande med sin frånvaro, tycker oppositionen.

I juni krävde Ina Lindström Skandevall, liberal ledamot i kommunstyrelsen, ”korten på bordet” när det gäller Torsbodaprojektet.

Hon tyckte att hela projektet skulle pausas, inte minst som hon ansåg att insynen var obefintlig i processen.

Industrisatsning i Torsboda

Het debatt stoppade beslut

Det tänkta beslutet i slutet av juni kring borgensfrågan stoppades efter en hetsig debatt och frågan sköts upp, eller återremitterades som det heter.
Det innebär att ärendet skulle beredas igen inför ett senare beslut.

Men Lindström Skandevall är idag besviken på det hon menar är en helt utebliven respons från de styrande partierna. Ingenting har hänt, tycker hon.

– Nu står vi här igen och ska ta beslut om borgen, men vad händer om vi säger nej, trots påskrivet kontrakt, säger hon till SVT.

Säkerhetsprövning försenad

Läget är närmast värre än i somras, menar hon och pekar både på den djupa krisen för Torsbodafabrikens tänkta storkund Northvolt och det faktum att den avgörande säkerhetsgranskningen dröjer.

Senaste beskedet var att säkerhetsprövningen av PTL:s etablering skulle vara klar i mitten av december, alltså nära ett år efter att det kinesiska bolaget lämnade in sina handlingar till myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

– Det finns otroligt mycket oklara omständigheter i den här processen, tycker Ina Lindström Skandevall (L)

Vid kommunfullmäktige i slutet av oktober ska borgensfrågan klubbas.

Skiss på hur grafitfabriken i Torsboda är tänkt att se ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning – på 60 sekunder. Foto: PTL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet