Bild på Torbjörn Engberg, chef över natur i Höga kusten och en bild på Skuleskogens entré syd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen tvingas till åtgärder efter minskade medel för skötsel av värdefull natur. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Mindre pengar till värdefull natur – länsstyrelsen tvingas till åtgärder i Höga Kusten

Uppdaterad
Publicerad

Den budget som riksdagen klubbade igenom i höstas innebar en rejäl sänkning av skötsel och skydd av värdefull natur. För Länsstyrelsen i Västernorrland som förvaltar världsarvet Höga kusten, flera naturreservat och Skuleskogens nationalpark innebär det en rejäl åtstramning.

När den nya regeringens budget antogs innebar det minskade anslag till skötsel av värdefull natur med 931 miljoner kronor. Samtidigt sänktes budgeten för skydd av densamma med 550 miljoner. I Västernorrland är det länsstyrelsen som förvaltar den värdefulla naturen.

– Det är vårt jobb att anpassa oss efter den här budgeten och se till så att vi får till en så bra verksamhet som möjligt utifrån förutsättningarna, säger Torbjörn Engberg som är länsstyrelsens chef för natur i Höga kusten.

Inga nya projekt

För att den nya kostymen ska passa tvingas man nu till flera åtgärder. Bland annat kommer Naturum vid Skulebergets fot att hålla öppet för besökare under en kortare period i år än vanligt. Det blir färre anställda under säsongen och det löpande underhållsarbetet dras ner.

Det blir heller inga nya, större projekt. Sedan tidigare har länsstyrelsen två projekt som ska avslutas i år, något som inte vore möjligt om de hamnat på bordet idag.

– I fjol och förfjol satte vi igång ett par stora projekt: Konvertering av värmesystemet här vid Naturum och framför allt det stora vägbygget där vi gör en ny entréväg in i nationalparken vid entré Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.