Polisens huvudskyddsombud i Västernorrland, Johan Pesula, vill se en ingående utredning av larmhaveriet i Härnösand. Han befarar att larmoperatören kommer att utses till syndabock.

Larmhaveriet i Härnösand: Polisledningen krävs på utredning

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisens larmhaveri som ledde till mord och två våldtäkter i Härnösand ökar nu trycket på ledningen i polisregion Nord. Polisens huvudskyddsombud i Västernorrland, Johan Pesula, kräver en ingående utredning.

– Det får inte hända igen, säger han.

Händelsen har skadat förtroendet för polisen och deras ledningsorganisation, det säger flera poliser som SVT pratat med.

Huvudskyddsombudet i Västernorrland, Johan Pesula, kräver nu en ingående utredning av vad som har hänt. Han befarar att det kan finnas systematiska fel och bristande rutiner bakom Härnösandsfallet.

Larmhaveriet

Systematisk granskning

Utan en ingående utredning som granskar larm- och ledningcentralen (RLC) i Umeå finns det risk att det inträffar igen, menar Pesula. Enligt honom bör det genomföras en systematisk utvärdering av arbetsmetoder och rutiner vid RLC.

– Det är förskräckligt det som hänt och får inte hända igen, säger Johan Pesula.

– Jag har inte den insyn som krävs för att kunna påstå att det finns brister och svagheter i organisationen, men det som skedde när kvinnan i Härnösand inte fick hjälp tyder på det. Det är i vart fall något som polisledningen måste gå till botten med, säger han.

Utses till syndabock

Regionledningscentralen har själv anmält händelsen till särskilda utredningar men det är, enligt Pesula, inte tillräckligt. Särskilda utredningar brukar normalt granska hur enskilda individer agerat i kritiska situationer, inte om det föreligger systemfel.

– Det finns en risk att larmoperatören i slutänden utses till syndabock men det som hänt kräver en betydligt mer ingående utredning än så, och det är regionpolisledningen som ska se till att det fungerar, säger Pesula.

Polisen dröjde

Bakgrunden är att kvinnan ringde och larmade om en knivbeväpnad man i lägenheten, men fick vänta en och en halv timme på polisen. När patrullen anlände hade hon blivit våldtagen och hennes vän låg döende på toaletten efter att ha huggits ned med kniv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmhaveriet

Mer i ämnet