Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en sann historia om verkliga männsikor” – Hör de medverkande berätta mer om förställningen i videon ovan. Foto: Shanker Prem/SVT

Ledins familjehistoria i ny teater i Lövvik: ”Löst baserad på farmor och farfar”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Ledins farfars liv blir till bygdespel, ackompanjerat av låtar från det Grammisbelönade albumet ”Höga kusten”. Den nybyggda friluftsteatern i Lövvik, skapad av ideella krafter, kommer att vara scenen för den unika föreställningen som har premiär senare i sommar.

– Genom deras kärlekshistoria kan vi också berätta bygdens historia, säger Tomas Ledin.

Den 11 juli är det dags för premiären av ”Höga kusten – sanningar och skrönor från sågverkens tid” på den nybyggda friluftsteatern i Lövvik.

Föreställningen tar plats i Tomas Ledins barndomstrakter och skildrar livet och kärleken mellan hans farfar Jonas och farmor Svea, som träffades och bosatte sig i området.

Eldsjälar i bygden

Friluftsteatern, som byggts av lokala eldsjälar, kommer att stå värd för föreställningen, och kommer ha kapacitet för hela 900 sittplatser.

– Det är helt enastående vad som åstadkommits i en ort som bara har 80 bofasta invånare, det finns en fantastik gemenskap här i bygden, i Lövvik, säger Tomas Ledin.

Föreställningen kommer att ackompanjeras av låtar från Ledins album ”Höga kusten” från 2013.

– Många sånger kommer från den plattan. Sen har jag också omarbetat, och skrivit flera helt nya sånger för det här bygdespelet, säger han.

Lokala talanger

Förutom att välkända skådespelare som Morgan Alling och Sussie Eriksson medverkar i föreställningen så spelas flera roller även av lokala talanger. Tanken med bygdespelet är att man ska fortsätta i den andan även i framtiden, menar Tomas Ledin.

Totalt 14 föreställningar är planerade mellan den 11 juli och 28 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.