Reportern Peter Nässén sitter och intervjuar en anonym klient på HVB-hemmet Solgläntan i Kramfors. Killen sitter i en regnjacka med ryggen mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Liam” berätta hur drogerna drabbat hans anhöriga, och om svårigheterna att lämna gängen. Foto: Peter Nässén/SVT

”Liam” vill lämna gängvåldet – fick nytt hopp på HVB-hem i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Han ville starta ett nytt, drogfritt liv – men skulderna och hans roll i gänget gjorde att hans anhöriga hotades. Nu är ”Liam” skuldfri och beredd att lämna drogerna och våldet. Vändningen blev vistelsen på Solgläntans HVB-hem i Kramfors.

– Jag började förstå att det fanns ett annat liv, säger han.

Vi kan kalla honom Liam, en kille med ett liv fyllt av droger och kriminalitet när han kom till HVB-hemmet i Kramfors i vintras. Han finansierade sitt eget missbruk genom att själv sälja droger.

– Min plan var att stanna 1-3 månader för att bli drogfri och sedan fortsätta sälja för att tjäna pengar, men när jag kom hit började jag förstå att det finns ett annat liv, säger Liam.

För att kunna åka till HVB-hemmet fick han skaffa en ersättare som kunde fortsätta försäljningen av droger i hans ställe, och han lät gänget fortsätta använda sin lägenhet för verksamheten. Skulderna fanns kvar och anhöriga och flickvän fick ta mot hot i hans ställe.

”Utvecklingen går inte att stoppa”

Liam berättar hur verkligheten för ungdomarna förändrats, från att sälja droger för att skaffa statusprylar och tjejer till ett hårdare klimat med skjutningar som vardag.

– I krypterade chattar, och allt oftare på Snapchat, läggs jobben som behöver göras flitigt ut, det är bara att plocka om man behöver pengar, säger han.

Han tror inte utvecklingen går att stoppa med hårdare straff, man har inget konsekvenstänk när man är 13-14 år man ser bara storleken på penningbunten säger han.

– Vill du plugga 6-7 år för att få en schysst inkomst, eller göra nåt konstigt och tjäna en månadslön på två timmar, frågar han och rycker menande på axlarna.

Drömmer om ett nytt liv

Liam är ett typiskt exempel på hur droger och kriminalitet drabbar anhöriga och vänner. Han har varit drogfri i nio månader nu och en nära anhörig har hjälpt honom betala av sina skulder och han ser ett annat liv framför sig.

– Hoppet har jag fått här på Solgläntan. Jag har inte så stora drömmar men har insett att de saker jag vill ha går att få med ett vanligt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.