Föreståndaren för Solgläntans behandlingshem i Kramfors sitter framför brasan och bläddrar i en pärm med anmälningar från IVO

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solgläntans föreståndare Jennie Edman visar alla anmälningar från Ivo. Hör hennes reaktion på att regeringen utreder ökade befogenheter för behandlingshemmen. Foto: Peter Nässén/SVT

Droger och vapen riskerar att komma in på ungdomshem – därför bryter personalen medvetet mot reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Om behandlingshemmet Solgläntan följer reglerna kan de inte hindra droger och vapen, enligt föreståndaren Jennie Edman.

Idag får ungdomarna skriva på ett medgivande att de går med på urinprov, visitationer och att lämna från sig mobilen – nu vill regeringen göra de åtgärderna lagliga.

Jennie Edman är föreståndare på Solgläntans behandlingshem utanför Kramfors, hon suckar när hon bläddrar i den tjocka pärm som innehåller de brister som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, slagit ner på bara de senaste två åren.

– De anser att Solgläntan jobbar med otillåtna begränsningsåtgärder säger hon.

”Det blir fel hur vi än gör”

På Solgläntan måste de ungdomar som kommer för att få behandling mot sitt drogberoende acceptera att personalen tar urinprov, visiterar deras väskor och beslagtar deras mobiltelefoner under vistelsen på behandlingshemmet, trots att det strider mot Ivos direktiv.

– Bryter vi mot reglerna får jag massor av avvikelserer från Ivo. Följer vi reglerna riskerar vi få in droger och och mer hot och våld och då får vi också avvikelser. Ibland undrar jag om det verkligen är värt det, säger Jennie Edman.

Får stöd av regeringen

Nyligen tillsatte regeringen en utredning som ska se över möjligheterna att kringgå direktiven, som är till för att skydda ungdomarnas integritet.

– Vi som jobbar på HVB-hem har länge vädjat om att vi ska få större befogenheter och äntligen känns det som om man börjar lyssna på oss säger Solgläntans föreståndare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.