Foto: TT

Många kommuner saknar miljöstrategi

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort ansvar vilar på kommunerna för att Sverige ska uppnå miljömålen. Trots det saknar fyra kommuner i länet helt styrdokument för miljön, det framgår av SVTs miljöenkät till kommunerna.

Miljömål är ofta globala medan lösningarna är lokala eller regionala. Kommunerna bär därför ett stort miljöansvar.

Trots det har mer än hälften av Västernorrlands sju kommuner: Sundsvall, Kramfors, Sollefteå och Ånge fortfarande ingen samlad miljöpolicy, visar en enkät som SVT skickat till länets alla kommuner.

Västernorrland och klimatet

”Nej, vi har ingen miljöpolicy men har anställt en miljöstrateg från 1 december (2018)”, förtydligade Sten-Ove Danielsson (S), kommunalrådet i Ånge sitt enkätsvar.

Ekonomi eller miljö

Det dokument Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) hänvisar till: ”Hållbar tillväxtstrategi 2021”, handlar i huvudsak om ekonomisk- och befolkningstillväxt, inte miljö.

Han påpekar dock att det under 2019 ska arbetas fram en sammanhållen miljöstrategi för kommunen.

Sollefteås kommunalråd, Johan Andersson (C), skriver att arbetet med att ta fram en miljöpolicy är prioriterat och kommer att påbörjas under 2019.

Mer eller mindre tydliga mål

Tre kommuner, Härnösand, Örnsköldsvik och Timrå har dokument med både mål och riktlinjer för hur man ska uppnå dem. Ändå är dokumenten ganska olika varandra.

Timrås ”Miljöplan 2014-2020” innehåller mätbara mål, som att 25 procent av den centralt inköpta maten ska vara ekologisk till 2020.

Örnsköldsviks kommuns ”Policy förekologisk hållbarhet”, har mer övergripande mål som ”Minskad klimatpåverkan” och vägen för att nå dit är mer luddiga som: ”...andelen förnybar energi ska öka väsentligt”.

Härnösand har en hel mängd dokument i sitt ”klimatlöfte”. Det är en mix av övergripande mål som att ”all utveckling i Härnösand ska präglas av hållbarhet” till mätbara mål som att kommunens fordonsflotta ska vara fossiloberoende 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och klimatet

Mer i ämnet