Andelen behöriga lärare i grundskolan och gymnasieskolan har ökat med drygt nio procentenheter sedan i februari. Trots det är fortfarande mer än var femte lärare obehörig. Det visar Skolverkets nya statistik.
– Det är en förbättring men bristen på behöriga lärare är fortsatt allvarlig. Många elever kommer även i fortsättningen undervisas av lärare utan utbildning och behörighet att undervisa, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.
Fler har lärarlegitimation
Knappt 78 procent av lärarna i den svenska grundskolan och ungefär lika stor andel i gymnasieskolan var behöriga i minst ett av sina undervisningsämnen i mitten av augusti. Det innebär en ökning med drygt nio procentenheter sedan februari i år. Orsaken till förbättringen är att fler har fått lärarlegitimation.
– Sedan februari har Skolverket ökat takten och utfärdat ytterligare 25 000 legitimationer. Men även när vi under hösten legitimerat de cirka 10 000 lärare som idag har ansökt om legitimation så tror vi att det endast kommer att påverka bristen på behöriga lärare marginellt, säger Zara Warglo, chef på Skolverkets enhet för professionsutveckling.
Ö-vik bäst i klassen
Västernorrlands kommuner ligger lite sämre än rikssnittet. Sämst läge är det för Sollefteå. Av 172 lärare i kommunens grundskolor har bara 63 procent behörighet och lärarlegitimation i minst ett ämne. Om man är elev på en fristående skola i Sollefteå är situationen än värre, bara 50 procent av lärarna är legitimerade i minst ett ämne.
Grundskolorna i Kramfors, Ånge, Sundsvall, Härnösand och Timrå ligger alla mellan 72 och 79 procent.
Bäst i klassen är Örnsköldsvik där 86 procent av lärarna fått sin legitimation.
Liknande situation i gymnasiet
När det gäller gymnasieskolan är det Ånge som intar jumboplatsen. Där har 60 procent av de nästan 18 heltidstjänsterna behörighet.
Kramfors kommer upp i 63 procent och Sollefteå till 66 procent. Härnösand 69 och Timrå 80 procent.
Örnsköldsvik, med 78 procent får denna gång se sig slagna av Sundsvall med 81 procent behöriga lärare.