Följetongen om de runt 23 000 gifttunnor som dumpades i havet utanför Sundsvall under 1950- och -60-talen fortsätter.
I en rättsprocess som först avgjordes i Mark- och miljödomstolen handlade det om att fastställa vilka som skulle betala kostnaderna för planen för hur undersökningarna av tunnorna hur ska gå tilll. Undersökningar som beordrats av Länsstyrelsen i Västernorrland.
Mark- och miljödomstolen kom fram till att företaget Bygglim Sverige AB – som ingår i Nouryonkoncernen – skulle få notan, men Bygglim överklagade domen. Tvisten gick därefter upp i den högre instansen Mark- och miljööverdomstolen, som nu kommit med ett beslut som går stick i stäv med domen i den lägre instansen.
Saknar tillgångar
Domstolen som lyder under Svea hovrätt kommer fram till att det i stället är Fortum Ljunga Kraft AB i likvidation som ska stå för kostnaderna: 3,2 miljoner kronor jämte ränta. Dessutom ska företaget betala Bygglims rättegångskostnader.
– Vi tar inte ens ställning till om tunnorna ska tas upp eller inte, det här handlar om kostnaderna för att ta fram en undersökningsplan, säger hovrättsrådet Rickard Backelin angående domen.
Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att Fortum Ljunga Kraft i likvidation är overksamt, och inte längre har några fungerande bolagsorgan och inte heller några ställföreträdare. Men:
”Äganderätten till bolagets tillgångar påverkas emellertid inte och inte heller ansvaret för bolagets skulder”, skriver domstolen i sitt beslut.
Domen kan överklagas till Högsta domstolen.
SVT har varit i kontakt med Fortum Ljungakrafts rättsliga ombud som meddelar att man vill avvakta med att kommentera domen.