Foto: SVT / montage

Migrationsverket lägger ner verksamheten i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kommer att avveckla sin verksamhet i Kramfors, meddelade myndigheten under fredagen. Verksamheten i Örnsköldsvik berörs också.

Enhetschef Cecilia Borg bekräftar beslutet som där verksamhetens 24 anställda berörs.

Det direkta skälet till beslutet är att antalet asylsökande sjunkit kraftigt de senaste åren. Mer exakt när avvecklingen ska ske är inte helt klart ännu.

Totalt 421 asylsökande i Kramfors och Örnsköldsvik berörs av nedläggningen. Majoriteten av de asylsökande som i dagsläget bor i Kramfors kommun är i slutet av sin asylprocess, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

– Vi förstår att det är tråkigt för de personer och familjer som trivs i Kramfors och i Örnsköldsvik, där vi har tillfälliga boenden som berörs av planerna på avveckling. Vi kommer att försöka lyssna in de sökandes behov så långt det är möjligt. Vart sökande kommer flytta är ännu inte klart, säger regionchefen Veronika Lindstrand Kant i samma pressmeddelande.

Bara Sundsvall blir kvar

Mottagningsenheten i Kramfors har i dag 24 anställda och sammantaget 709 bostadsplatser.

De enda av Migrationsverkets verksamheteter i Västernorrland som därmed blir kvar i länet framöver kommer att finnas i Sundsvall där tillståndsenheten, servicecentret och en mottagningsenhet blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.