Jimmy Jaldemark, Professor Mittuniversitetet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningen är långt ifrån enig om mobiltelefonernas negativa påverkan i skolan. Jimmy Jaldemark, professor på Mittuniversitetet tycker man gör det lite enkelt för sig när man förbjuder mobiler i skolan. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Miun-professorns kritik efter mobilförbud på skolor: ”Ändra fokuset”

Uppdaterad
Publicerad

Ska mobiler få användas i klassrummen, eller inte? Debatten kring mobiltelefonerna har blivit en disciplinfråga, tycker Jimmy Jaldemark, professor vid Mittuniversitet.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man tänker till vad man ska använda den till, mer än att tänka på vad man inte ska göra, säger han.

Att bara skylla på mobilerna för dåliga resultat i skolan tycker Jimmy Jaldemark är att göra det för enkelt för sig.

Det finns datorer och surfplattor i klassrummen – Jademark tycker att mobilförbudet tar bort möjligheten att lära sig använda mobilen som ett stöd för lärandet.

– Det här är ett redskap de flesta har tillgång till. Då tar vi bort det från undervisningen, ett redskap som de faktiskt vet hur det fungerar, säger han.

Mobilförbud i skolorna eller inte – vad tycker du?

Lugnt och skönt • Lämna ifrån sig vid skoldagens början och få tillbaka vid skoldagens slut, kommer aldrig hinna koncentrera sig annars.

Hej! Tack för ert engagemang i den här frågan och för att ni har delat med er av era tankar och åsikter. Nu stänger vi chatten för den här gången.
Ha en fortsatt fin vecka.
/ Sara, SVT Västernorrland

Elev I 8e klass • Jag förstår helt klart anledningarna till mobilförbud men jag kan säga att I högstadiet så borde man kunna ha sin mobil på rasterna. I min skola har vi ett jätte problem med fejk mobiler så egentligen gör det igen större skillnad. Elever gömmer sina mobiler och det leder till att de går ut ur klassrummet för att använda dem. Vi har även ett struligt schema som gör att vi ofta måste springa runt skolan för att få våra mobiler i slutet av dagen samt att det blir extremt jobbigt för dem som går hem under dagen eftersom alla lärare skickar runt än till en annan lärare som kan ge än mobilen.

Rektor • Införde mobilförbud på skolan resultat på vår skola blev:
-prat i uppehållsrummet , socialt samspel , glada ungar
- lärarna kan välja att använda mobilerna under lektion
- mindre kränkningar på skoltid via nätet
- elever som uttrycker: det är skönt att inte behöva titta på mobilen
-elever vågar prata med i klassrum eftersom de övat de sociala samspelet i uppehållsrummet.
Nackdelarna…
- lite negativa kommentarer från eleverna till en början men de har vant sig nu
- lärarna har också mobilförbud när de är med eleverna

Louise • Om elever inte kunnat lära sig att hantera mobiler de senaste tio åren varför skulle klara det nu?!
Appar har bara blivit mer utstuderade för att locka och behålla användare och skapa behov som tar fokus från det riktiga lärandet och verkliga relationer med vänner och pedagoger.

JANNE NORBERG • Är mobilen ett hjälpmedel? Då går det bra att ha den med i klassrummet. Annars ska det vara förbjud under skoltid.
Gäller ej raster.

Fysikern • Lösning: telefoner får inte utan särskilt tillstånd av rektor medbringas. Medbringas en telefon utan särskilt tillstånd omhändertas den och hämtas av förälder.

Fysikern • "Går inte att ta bort den digitala teknikem"
Jo, visst gör det det. Och telefoner används inte för informationssökning. För det används sklolans datorer i de fall det behövs. Forskare som är präglade av ideologiska extremiteter och hat noll förankring i verkligheten ska hållas borta från inflytande över skolan.

Peter • Förbud Yes. tappar så mycket tid att uggla framför den. Bättre att umgås med sina klasskamrater. Strunta all digital. Måste klara sej utan mobil eller surfplatta.

Peter • Bra med förbud. Borde införts på alla skolor för länge sedan. Bättre socialt samspel samt bättre koncentration förhoppningsvis under skoldagen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.