Jimmy Jaldemark, Professor Mittuniversitetet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskningen är långt ifrån enig om mobiltelefonernas negativa påverkan i skolan. Jimmy Jaldemark, professor på Mittuniversitetet tycker man gör det lite enkelt för sig när man förbjuder mobiler i skolan. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Miun-professorns kritik efter mobilförbud på skolor: ”Ändra fokuset”

Uppdaterad
Publicerad

Ska mobiler få användas i klassrummen, eller inte? Debatten kring mobiltelefonerna har blivit en disciplinfråga, tycker Jimmy Jaldemark, professor vid Mittuniversitet.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att man tänker till vad man ska använda den till, mer än att tänka på vad man inte ska göra, säger han.

Att bara skylla på mobilerna för dåliga resultat i skolan tycker Jimmy Jaldemark är att göra det för enkelt för sig.

Det finns datorer och surfplattor i klassrummen – Jademark tycker att mobilförbudet tar bort möjligheten att lära sig använda mobilen som ett stöd för lärandet.

– Det här är ett redskap de flesta har tillgång till. Då tar vi bort det från undervisningen, ett redskap som de faktiskt vet hur det fungerar, säger han.

Mobilförbud i skolorna eller inte – vad tycker du?

Patricia • Mobiltelefoner hör inte hemma i skolan. Normen idag sätts av vuxna som har barn. "Klart mitt barn ska ha telefon". Andra föräldrar kan vara tveksamma, men andras barn har ju. Så är bollen i rullning. I skolan finns vuxna så att föräldrar ska inte behöva kontrollera ifall deras barn/ungdom är på plats. För tanken med mobilen är väl att ringa och smsa...
Skolan har telefonnummer som en kan ringa och lämna meddelande om det är brådskande.
Av erfarenhet vet jag att elever som inte har mobil, blir utanför, allt eleverna gör på rasten sker på telefonen i 99%.
Låt våra unga lära sig det sociala samspelet som sker ansikte mot ansikte. Vi har förlorat massor i att tillåta alla dessa forum online.
Bra att det faktiskt finns rektorer och pedagoger som vågar stå upp för våra unga, låta dem mötas och utveckla sin sociala kompetens.
Önskar att fler rektorer vågar ta steget att införa mobilfri skola.

Asta Sjöström • Tycker det är otroligt att det ens varit tillåtet, speciellt när det utvecklats till ett starkt beroende för dom flesta barn/ tonåringar..
Hoppas verkligen det förbjuds i alla skolor hela dagarna.

Wilma • Jag själv som elev tycker att det på ett sätt borde vara bra med mobilförbud, då kanske man blir mer social på rasterna och umgås mer med vänner osv.
Men nackdelen med mobilförbud är väl att man inte har ngn möjlighet att skriva till sin lärare ellr förälder. Till exempelvis jag som har svårt med att prata ibland, liksom att gå fram till en lärare på rasterna så brukar jag skriva ett sms istället! 😊

Dan • Forskning visar på att om bara telefonen finns tillgänglig så försvinner koncentrationen. Om man får ha telefonen på rasten fokuserar många elever bara på rasten för att uppdatera dig i "vem som sagt vad" och "kolla senaste klippen". Dessutom är det en enorm logistik att dela ut och samla in telefoner. Elever lämnar också "låssas telefoner" eller "tomma mobilfodral".

Dessutom uppkommer många konflikter i skolan till följd av saker som skrivs och lägga ut på sociala medier.

Skolan har ingen möjlighet att ha tillsyn på elevernas enskilda telefoner under skoldagen och har svårt med tillsynsansvaret och säkerheten.

Naturligtvis ska telefonerna inte ens följa med till skolan.

Reception och telefon måste därför införas igen om vårdnadshavare behöver snabbt få kontakt/lämna meddelande till sitt barn och det ska gå snabbt. Receptionen ringer läraren som pratar med barnet. Barnet måste också kunna nå vårdnadshavare vid behov via reception.

Tänkvärda ord • Det bästa som hänt är att skolan blir en mobilfri zon. Vem tar annars ansvar för all de kränkande handlingar som kan ske via inspelningar och kränkande kommentarer? Detta är ett föräldraansvar och inget som skolan ska lägga ner tid på under skoldagarna. När mobilen inte är ett störningsmoment under lektionerna kommer elevernas studiero förbättras, eleverna kommer bli mer engagerade och de kommer ha möjlighet till social samvaro utan störningsmoment från mobilen. Borde vara självklarhet att det är mobilförbud på alla skolor. Se bara i väntrum hos tandläkaren, alla som sitter och väntar är nästan som zombies och glor ner på apparaten både unga och gamla. Att ha information lättillgängligt hela tiden avtrubbar bara en person och chansen att överskrida gränserna ökar. Vem vet vem du möter och vilka sidor som använts? Lätt att hamna i gråzoner. ..

Knaster • Jag går i sexan och jag har längtat till högstadiet för att få ha mobilen. Känns tråkigt om man ändrar till mobilförbud.

Lina • Som lärare är jag otroligt trött på mobiler, att behöva ta den ständiga kampen med eleverna varje lektion. Det finns alltid en handfull som totalvägrar och jag tvingas ägna halva lektionerna åt att antingen få de att lämna ifrån sig mobilen, eller lämna lektionen eftersom de stör alla andra med TikTok och högljudd musik. Det märks också att elevernas uthållighet och koncentrationsförmåga störtdykt de senaste tio åren, för att inte nämna deras sociala kompetens. Vi behöver totalt mobilförbud i den svenska skolan NU

Kalle • Under lektion ja, men ej övrig tid!

Mobilförbud borde vara en självklarhet innanför skolans väggar.. • Att få tag på ens barn får på annat sätt, det gick ju även innan mobilernas tid.. Den tid dagens ungdom sitter på raster med mobilerna kan läggas på annat och skapa förutsättningar för bredare kunskap/lärande och relationsbyggande.

Patrik • Finns ingen anledning att elever ska ha mobil under skoltid av många skäl, finns givetvis undantag. Mobilen tar focus från undervisning och interaktion mellan elever på raster. Borde vara självklart med mobilförbud.

..... • Värdelöst att dem inte får ha dem på raster från 7an & uppåt.... I större skolor får man inte tag på barnen om det är nått akut om dem i te får ha sina mobiler.... Lektionerna ska absolut va fri men inte på raster osv för att kunna kommunicera med föräldrar... Lärarna har inte tid att leta rätt på barnen om man akut behöver ha fatt i dem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.