Ny husrannsakan hos misstänkte pedofilen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått nya uppgifter om den sexbrottsmisstänkte pedofilen. På tisdagen gjordes en ny husrannsakan i hans bostad.

SVT Västernorrland har i flera inslag berättat om den pedofilmisstänkte 60-åringen som står åtalad för övergrepp på två flickor. Under rättegången som pågår den här veckan har polisen fått in nya uppgifter som på tisdagen ledde till att hans hem genomsöktes på nytt.

Enligt uppgifter från åklagarmyndigheten är mannen emellertid inte misstänkt för nya sexualbrott utan den här gången rör det sig om misstankar om annan brottslighet.

Sexövergrepp anmäldes inte

Ännu fler offer

Mannen står åtalad för för flera fall av våldtäkter, sexuella övergrepp och ofredanden mot två flickor, men när SVT läser igenom förhören visar det sig finnas ytterligare minst fyra flickor som utsatts för övergrepp. Det rör sig om barn som umgåtts i mannens familj när han var yngre men som burit på övergreppen som en hemlighet. Först nu när de kontaktats av polisen har de berättat om vad som skedde. I åtminstone ett fall berättar en idag vuxen kvinna om övergrepp som är att jämföra med våldtäkt.

De gamla övergreppen är idag preskriberade.

– I utredningen finns det tecken på övergrepp som skett historiskt men det är så länge sedan att det inte är aktuellt att utreda vidare, konstaterar åklagaren Daniel Brodén.

Rädda Barnen

Barn bär ofta sexuellla övergrepp som en hemlighet och varför barn inte berättar om sexuella övergrepp har Rädda Barnen tagit upp i en skrift som heter, ”Det alla borde veta om sexuella övergrepp mot barn”. Rädsla, skuld och skam kan stå i vägen. Barn är ofta lojala mot vuxna hur svårt de än har det och kan vara rädda för att inte bli trodda. De kan också vara oroliga för konsekvenserna för förövaren om de berättar medan andra inte tror att någon vuxen bryr sig om vad som händer med dem.

Ibland kan de vara för små för att berätta eller blir misstolkade när de försöker. Det är inte heller ovanligt att den som utsatt dem för övergrepp försöker förvirra barn genom att kalla övergreppen för ”lek” eller att det är deras fel att det hände.

Barn vågar inte berätta

Enligt Rädda Barnen är det trots det vanligt att barn och unga vuxna berättat för någon men att det sällan är för vuxna, och än mer sällan för socialtjänst och polis. Det är ofta någon kompis, pojk- eller flickvän som får veta i de fall de berättar.

Det är också så polis och åklagare kunnat hitta Sundsvallspedofilens offer. Det började med att den lilla grannflickan berättade för en person på sin skola som sedan såg till att mamman fick veta. Stegvis har polis och åklagare sedan kunnat nysta i konkreta uppgifter och mer eller mindre vaga uppgifter som visat sig leda till, först två utsatta barn och sedan ytterligare fyra.

Socialtjänst kritiseras

Under utredningens gång har polis och åklagare också fått kännedom om en tre år gammal orosanmälan mot mannen som rörde misstanke om sexuella övergrepp mot ett av barnen. Orosanmälan togs emot av socialtjänsten i Sundsvall som emellertid valde att lägga ned sin utredning utan att polisanmäla.

I socialtjänstens utredning fanns dock anmärkningsvärda uppgifter som 60-åringen, nu, tre år senare åtalats för. Sedan socialtjänsten lagt ner sin utredning utsatte mannen den andra flickan för övergrepp.

Reaktioner hos utsatta barn

Så här skriver BRIS om reaktioner hos sexuellt utnyttjade barn:

Ett barn som blivit sexuellt utnyttjat kan skadas allvarligt i sin utveckling och drabbas av psykiska problem både på kort och på lång sikt. Alla barn eller alla tonåringar visar inte samma reaktioner. Dessutom kan vissa av reaktionerna som kan visa sig efter ett sexuellt övergrepp även visa sig i andra situationer. En del av de reaktioner som barn och tonåringar kan visa är:

• nedstämdhet

• oro, ängslan, ångest

• sömnsvårigheter, mardrömmar

• små barn som i leken visar vad de har varit utsatta för

• självmordstankar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp anmäldes inte

Mer i ämnet