Stefan Dalin, kommunstyrelsens ordförande Timrå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Timrås kommunalråd Stefan Dalin (S) tycker att kommunerna tar en ”orimlig risk” i de stora industrisatsningarna. Foto: Ylva Holmgren SVT

Ny rapport: Kommuner riskerar mer än de tjänar på gröna industrisatsningarna

Publicerad

De stora industrisatsningarna som pågår i Västernorrland ställer krav på infrastruktur, bostäder, transporter och välfärd.

En kostnad som kommuner och regioner får ta – samtidigt som staten tjänar på dem, visar en ny rapport från SKR.

I rapporten hävdar SKR att satsningar på den gröna omställningen inte gynnar kommuner i så stor omfattning där etableringar är tänkta. Utan att kommunerna i stället tar en risk.

Kommunerna får inga intäkter

Kommunerna får, som det ser ut i dag, inte några intäkter för att de hjälper till att skapa arbetstillfällen. Statens inkomster ökar dock rejält tack vare de nya industrierna.

Industrisatsning i Torsboda

I Västernorrland är flera stora projekt aktuella, bland annat en vätgassatsning i Ånge och en flygbränslesatsning i Långsele.

Allra störst uppmärksamhet har den stora industrisatsningen i Torsboda fått. Där genomgår det kinesiska företaget PTL säkerhetsgranskning – samtidigt som man väntar på besked angående miljötillståndet från Mark- och miljödomstolen.

Timrå, Härnösand och Sundsvall måste investera 7 miljarder kronor i Torsbodaprojektet. Kostnaderna ska i största möjliga utsträckning tas av företagen, men samtidigt behöver kommunerna ligga steget före och därmed ”ta risken”, står det i SKR:s rapport.

Samarbete mellan flera kommuner

Satsningen väntas ge 1900 arbetstillfällen och är ett samarbete mellan Sundsvall, Timrå och Härnösands kommuner.

I videon ger Stefan Dalin, kommunalråd i Timrå och ordförande i Torsbodabolaget, sin syn riskerna som kommunerna tar – i förhållande till den ekonomiska utdelning det ger tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet