Andreas Hamrin, talesperson för kinesiska PTL

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Northvolt är en väldigt viktig kund för PTL – men vi klarar oss ändå”. Andreas Hamrin, ger kinesiska PTL:s bild av bilbatterikrisen i Sverige. Foto: SVT

Kinesiska PTL har inte gett upp Northvolt som storkund till fabriken i Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska PTL följer noga nyheterna om krisen för batteritillverkaren Northvolt, en kris som tycks förvärras varje dag. Northvolt är ju tänkt som huvudkund för den mångmiljardsatsning PTL planerar i Timrå.

Förutom att 1 600 personer varslats om uppsägning har Northvolt en kvarts miljard i skatteskulder och ett av dotterbolagen har redan försatts i konkurs med 2-3 miljarder i skulder.

Trots att Northvolt alltså tycks stå vid randen av en konkurs hävdar PTL att det inte kommer att påverka deras planer för Torsboda. Enligt PTL:s talesperson Andreas Hamrin utgör den planerade försäljningen till Northvolt bara en liten del av den kinesiska jättekoncernens totala omsättning.

– Oavsett vad som händer kommer vi få avsättning för det som ska tillverkas i Torsboda ändå, säger han.

Industrisatsning i Torsboda

Åt middag med SCA-toppar

PTL har i dagsläget inte några andra planer än att gå vidare med 13-miljarderssatsningen i Timrå. PTL planerar att tillverka grafit som används vid tillverkning av batterier.

Häromdagen besökte ledningen för kinesiska PTL Sundsvallsregionen och träffade politiker och företag i området, bland annat företrädare för skogsjätten SCA som hårdsatsar på vindkraft.

Men från PTL:s sida hette det att besöket bara handlade att ”introducera projektet”. Några affärsmöten var det inte, hävdar företaget bestämt.

OM DET KINESISKA BOLAGET

Shanghai Putailai New Energy Technology (PTL) grundades år 2012 och är ett green-tech företag som specialiserar sig på tekniska lösningar inom batteriproduktion, grön energi och energilagringssystem. Sedan 2017 är PTL noterat på Shanghaibörsen och har över 11 000 medarbetare världen över.


källa: ptlsverige.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet