Mariana Öberg och Anette Modigh på hemtjänsten i Lugnvik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mariana Öberg och Anette Modigh på hemtjänsten i Lugnvik har svårt att lägga arbetsschema. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Nya arbetstidsregler oroar hemtjänsten i Lugnvik: ”Måste ha hållbara scheman”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 oktober i höst börjar nya arbetstidsregler att gälla för kommunala verksamheter som räddningstjänst, personlig assistans och hemtjänst. De nya reglerna sätter stopp för dygnspass – något som oroar personalen på hemtjänsten i Lugnvik.

Anställda på hemtjänsten i Kramfors kommun har under flera år själva lämnat in önskat arbetsschema, som närmsta chef sedan försöker anpassa så att det passar samtliga i arbetslaget. Det kan ha inneburit att några endast jobbat kvällar eller nätter. Men till hösten tvingas alla anställda till elva timmars återhämtning per dygn, och dessutom en fastslagen veckovila.

– Jag är inte emot att vi ska ha elva timmars dygnsvila. Jag tycker att det är bra med återhämtning, vilket är viktigt. Men vi ska ändå ha hållbara scheman, säger Anette Modigh som är undersköterska inom hemtjänsten och Kommunals skyddsombud.

Pusslat schema sedan i höstas

Redan i höstas vände hon sig till sin chef och påtalade de nya reglerna. Sedan dess har hon och hennes kollegor försökt pussla ihop sina scheman. Men ett krav på totalt 47 timmars sammanhängande veckovila ställer till det.

– Jag fick till ett bra och hälsosamt schema med elva timmars dygnsvila, men med 36 timmars veckovila. Men det visade sig att den skulle föregås eller efterföljas av en dygnsvila vilket betyder totalt 47 timmar och då stöp jag, säger undersköterskan Mariana Öberg.

Kortare arbetsvecka kan vara lösningen

Längre än så kommer varken Anette Modigh eller Mariana Öberg i sin schemaläggning. Båda anser att en kortning av dagens arbetsvecka från 37 timmar till 35 skulle kunna rädda upp situationen.

– Det skulle göra mycket. Idag är det många som gått ner i arbetstid för att de inte orkar. Med kortare arbetevecka skulle de kunna gå upp till 100 procent igen och vi skulle kunna få ihop schemaläggningen, säger Anette Modigh.

Fakta: Det nya arbetstidsdirektivet i korthet

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.