Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Andersson är produktionschef och sitter i styrelsen för Kubal. – Vi får information om läget via våra ryska ägare, säger han. Foto: Per-Erik Ström

Nya sanktioner kan slå mot ryskägda Kubal

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara fyra år sedan amerikanska sanktioner slog tungt mot ryskägda Kubal, Sveriges enda aluminiumsmältverk, och verket var ytterst nära att behöva stänga ner.  Nu, med ett överhettat världsläge, är sanktioner mot ryskägda intressen åter ett vapen som kan aktiveras. 

Kubal ägs av den ryska koncernen Rusal, men 2018, vid de senaste sanktionerna var det storägaren i Rusal, oligarken Oleg Deripaska, som var målet för sanktionsåtgärderna. Deripeska är en stormrik affärman som uppges vara nära knuten till president Putin. 

Nu handlar det om storpolitik och frågan är om sanktionerna blir hårdare och bredare den här gången.

Ukrainakrisen

”Alla sanktioners moder”

Krisen gäller Ukraina, och skulle Ryssland ge sig på någon form av invasion hotar USA med omfattande åtgärder; ”alla sanktioners moder”, har det talats om.

Men hur drabbas Kubal i Sundsvall om sanktionerna blir verklighet? Det är en fråga som ännu inte har något svar.

Från huvudkontoret i Ryssland är man kortfattad i sin kommentar: ”All references to sanctions are purely based on speculation and as such we cannot comment on them” står det i ett mail till SVT Västernorrland.

Situationen är också ett bekymmer för Sundsvalls kommun. Kubal är en stor arbetsplats i kommunen med 450 anställda och har funnits i Sundsvall sedan 1940-talet.

Beredda att agera

Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall,  säger till SVT att kommunen följer utvecklingen noga.

– Vi följer utvecklingen noga, säger Bodil Hansson (S), kommunalråd

– Vi är beredda att agera, och vi har fortlöpande kontakter med företagsledningen och facket på Kubal, säger hon.

Bodil Hansson tillägger samtidigt att OM sanktioner skulle bli verklighet, kommer det bli en fråga för regeringen.

I övrigt vill hon inte kommentera situationen, utan menar att frågorna måste besvaras av Kubal.

Ryskt...eller brittiskt?

En avgörande frågan kan vara hur ryskt Kubals ägare Rusal egentligen är numera.  Idag är det koncernen En+ Group som äger den största andelen i Rusal.

Koncernen är ett brittiskt-ryskt jätteföretag med runt 100 000 anställda i världen och beskrivs som världens största aluminiumproducent – utanför Kina.

I samband med sanktionerna för fyra år sedan tvingades storägaren Deripaska lämna styrelsen och minska sitt ägande i bolaget.

Hör Mats Andersson, produktionschef och styrelseledamot i Kubal i klippet.

Sveriges enda aluminiunsmältverk ligger vid den södra infarten till Sundsvall. Man var mycket nära att tvingas stänga ner anläggningen i samband med sanktionerna 2018. Nu kan liknande åtgärder åter hota produktionen Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrisen

Mer i ämnet