Skogsforskaren Bengt Gunnar Jonsson på Mittuniversitetet menar att det finns risker med större friheter för markägare. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Riskfyllt med stärkt äganderätt för skogsägare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutar nu att tillsätta en utredning om stärkt äganderätt för skogsägare. Skogsforskaren Bengt Gunnar Jonsson på Mittuniversitetet menar att det finns risker med större friheter för markägare.

Bengt Gunnar Jonsson är professor i växtekologi och ser att man måste få stopp på avverkningar av de skogar med höga naturvärden som finns kvar. En stärkt äganderätt för skogsägare kan därmed vara ett steg i fel riktning.

– Många markägare ser sig nog i första hand som skogsbrukare som vill avverka, plantera och röja skog och inte av tradition ansvara för de växter och djur som finns i skogen, säger han.

Naturskogarna försvinner

Utan skogar med höga naturvärden går det inte att bevara ett levande skogslandskap i Sverige. Den nuvarande äganderätten för de som äger skog och mark är tillräcklig och Bengt Gunnar Jonsson ser ingen vinst i att stärka det ytterligare.

– Arealen av skogar med höga naturvärden har aldrig varit så låg tidigare. Det är klart att man ska bedriva ett skogsbruk som ger resurser men man får inte glömma att det är ett hem till alla växter och djur, säger han.

Falska siffror

Han ser även en problematik i att felaktiga siffror om skyddad skog sprids och anser att skogspolitiken måste förändras om många av de nu levande arterna av djur och växter i skogen ska ha en chans att överleva.

– Man påstår att en väldigt stor andel av den svenska skogen är skyddad, det stämmer inte. Vi ligger någonstans mellan åtta och tio procent vad gäller skog med brukandeförbud. De andra siffrorna får den som har yttrat sig stå för men det stämmer inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.