Hörneborgsverket Foto: SVT

Nytt grönt bränsle kan produceras i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder göteborgsföretaget Liquid Wind projekteringen av en produktionsanläggning för elektrometanol i Örnsköldsvik. Den totala investeringen kan bli 1,5 miljarder kronor och målet är att fatta investeringsbeslut under 2022.

Elektrometanol, också känt som eMethanol, är ett koldioxidneutralt flytande bränsle som i det här fallet ska produceras för att användas inom sjöfarten.

Produktionsanläggningen planeras ligga på på Övik Energis mark, i anslutning till Hörneborgsverket.

Satsning på fossilfritt fartygsbränsle i Örnsköldsvik

– För Liquid Wind är samarbetet med Övik Energi mycket glädjande. Vi befinner oss i ett spännande utvecklingsskede och anläggningen i Örnsköldsvik blir sannolikt vår första fullskaliga produktionsanläggning, säger Claes Fredriksson, VD för Liquid Wind i ett pressmeddelande.

Mycket spännande

Tekniken bygger på att fånga in biogen koldioxid från Hörneborgsverket och kombinera den med grön vätgas framställd från vindkraftsbaserad el. eMethanol är enligt företaget enkel att lagra och lätt att använda som ersättning till fossila bränslen.

– Att få möjlighet att vara bland de första i världen att fånga in och använda biogen koldioxid för att producera elektrobränsle är mycket spännande. Utsläppen av koldioxid från Hörneborgsverket minskar också och det är ett stort plus, säger Kristina Säfsten VD för Övik Energi.

Produktion 2024

Liquid Wind uppger att man för diskussioner med ett ledande rederi som planerar att använda eMethanol som bränsle i nya fartyg. Att bygga anläggningen tar cirka två år och produktionen av eMethanol skulle alltså kunna starta tidigt 2024.

Liquid Wind

Liquid Wind startades 2017 av Claes Fredriksson, som är ingenjör från Chalmers i grunden, och har arbetat inom cleantech de senaste 20 åren. Idag arbetar nio personer aktivt åt Liquid Wind, fördelat på både anställda och konsulter.

I konsortiet bakom Power to Fuel-projektet ingår Siemens, energibolaget Axpo, danska kemiteknikföretaget Haldor Topsoe, samt Carbon Clean (en brittisk teknikutvecklare inom koldioxidinfångning). Ytterligare partners kommer att meddelas av företaget inom kort.

Källa: Ny Teknik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Satsning på fossilfritt fartygsbränsle i Örnsköldsvik

Mer i ämnet