På kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall har kostnaderna för intern representation ökat under 2018. Kostnaden uppgick då till drygt 40 000 kronor, enligt de fakturor vi begärt ut.
Året innan var summan 10 000 kronor och 2016 cirka 20 000 kronor. Det rör sig om mer än en fördubbling.
– Det ska råda ekonomisk måttfullhet. Det är inte fritt valt arbete och man bör absolut fundera över utgifterna, även fast Näringslivsbolaget är ett bolag som har olika former av representation, säger bolagets styrelseordförande Anders Hedenius (S).
Besök på whiskydestilleri
Bland annat har ett tiotal anställda besökt whiskydestilleriet High coast distillery i oktober i fjol. Där har man fått en guidad visning för 1500 kronor och ätit mat för 554 kronor per person.
– Är det den summan då har man överstigit måttfullhet tycker jag, säger Anders Hedenius (S).
”Låter som trerätters”
Från några restaurangbesök finns endast fakturan. Från destilleriet finns visserligen ett kvitto, men det är inte specificerat. Det står endast mat öppen.
– Det är egentligen fel. Man ska egentligen specificera allting, så blir det rätt för oss också. Det låter som en trerätters, säger en anställd vi pratar med på High coast destillery.
I ett mail skriver vice vd Anette Bergman att besöket bokades av Höga kusten som stod för programmet i två dagar.
Representationen ska vara måttfull och omdömesgill. Ingen alkohol, starkare än lättöl, får förekomma vid den interna representationen i Sundsvalls kommun.
Julfest med trubadur
I mitten på december har hela bolaget haft julfest till en kostnad av knappt 15 000 kronor. Med trubadur, mat och hyra av lokal blir det 840 kronor per deltagare och anställd.
– Det beror ju lite på vad man fått för pengarna. Men personalrepresentation är inget felaktigt, det bör kunna finnas utrymme för det, menar Anders Hedenius (S).
Julavslutning med styrelsen
Tio dagar efter julfesten hålls en julavslutning på hotell Baltic för styrelsen och ledningsgruppen. Av fakturan framgår att 12 personer ätit tvårätters för 500 kronor styck. Notan landar på 6 000 kronor, men vad man ätit och druckit syns inte.
– Det var en enklare avslutning, säger Anders Hedenius (S) utan att minnas vad han åt.
Samtidigt tycker han att 500 kronor låter dyrt.
– Det är övre gränsen för måttfullhet och absolut över gränsen för vad som, i alla fall tidigare, varit avdragsgillt. Men jag har inte sett kvittot, säger han.
Uppgifter saknas i systemet
På några fakturor vi begärt ut har syfte och deltagare fyllts i efter att vi begärt ut uppgifterna. Något som ska finnas på alla fakturor för representation. När vi frågar var uppgifterna fanns, eftersom de inte låg inlagda i systemet, svarar vice vd Anette Bergman per mail.
xx skrev dit förtydligandena till dig. Det var ingen efterkonstruktion av något utan för att vi vet att vi säkert kommer få de frågorna från dig sedan. xx tittade i kalendrarna och frågade några internt.
Ökning av extern representation
Även den externa representationen i bolaget har ökat under 2018. Till drygt 260 000 kronor, jämfört med 200 000 kronor under 2017. Det visar genomgången av de fakturor som bokförts på kontot för extern representation, och som bolaget skickat till oss.
Vi har sökt bolagets vd Anita Öberg utan att lyckas nå henne.
Det här är intern representation enligt Skatteverket
Utgifter för representation kan avse utgifter för mat, dryck, betjäning, hotellrum, teaterbiljetter och liknande. Det kan också vara fråga om indirekta utgifter för representation såsom utgifter för underhåll och löner samt för andra utgifter för t.ex. fastighet eller inventarier som används för representationsändamål.
Representation som riktar sig mot företagets personal i form av till exempel personalvård eller personalfester går under begreppet intern representation.
I detta sammanhang ingår inte kurser, konferenser och likande arrangemang. Här skiljer sig begreppet representation som avdragspost från begreppet representation vad avser förmånsbeskattning.
Källa: Skatteverket