I originalförpackningen fanns ingen märkning om att de svarta oliverna skulle vara ekologiska/och eller att livsmedlet har blivit certifierat av ett kontrollorgan för att godkännas som en ekologisk råvara. Foto: Ur miljökontorets inspektion

Fusk med ekologiska oliver

Uppdaterad
Publicerad

Svarta oliver påstods vara ekologiska på den internationella matmarknaden under förra veckan i Sundsvall och fabrikstillverkad sås skyltades som hemmagjord. Det upptäcktes av miljökontoret vid en oanmäld livsmedelskontroll.

De brittiska företagen bakom den internationella matmarknaden har fått kritik tidigare när de besökte Sundsvall med italienska delikatesser. Efter en oanmäld inspektion av miljökontoret i Sundsvall kom det fram att ost märkt som Parmesanost och skinka märkt Parmaskinka istället var billigare varianter.

De svarta oliverna på matmarknaden var inte ekologiska, som det påstods. Foto: SVT Peter Nässen

På måndagen kunde miljökontoret i Sundsvall konstatera att samma företag återigen har fuskat med skyltningen. Det var i samband med en inspektion av den internationella matmarknaden, som pågick i Sundsvall 19-23 september, som det kom fram att flera råvaror sålts som ekologiska utan att vara ekologiska.

– Värst var ett marknadsstånd för lösvikt där de hade allt från oliver till torkade fikon, säger Armin Fattah, miljöinspektör, Sundsvalls kommun.

Fabriksås såldes som hemmagjord

Även valnötter och fikon skyltades som ekologiska, men det stod inte något om det på ursprungsförpackningarna. De fick då ta bort märkningarna på plats genom att tejpa för ”organic/ekologisk”.

Ett annat stånd erbjöd hemmagjord blåmögelostsås, men miljökontoret kunde slå fast att den var fabriksgjord.

 Armin Fattah säger att kommunen tar problemet på största allvar.

– Vi kommer att ha kontinuerliga kontroller oftare, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.