Ny behandling specifikt riktad mot deprimerade unga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innehåller behandlingen? Hör Erik Ekbäck berätta mer i klippet. Foto: Stina Stjernkvist / TT, Julija Sidner/SVT

Öviksläkaren forskar om depression hos unga: ”Saknar vetenskaplig evidens”

Publicerad

Av unga som lider av depression är cirka hälften fortfarande deprimerade trots flera behandlingsalternativ.

En ny studie vid Umeå universitet kan innebära en vändning på det.

Idag finns inga behandlingar som är anpassade specifikt för unga som lider av depression. Den hjälp som finns att få är anpassad för vuxna, vilket enligt Erik Ekbäck, ST-läkare i Örnsköldsvik och forskare, har visat sig under de senaste åren inte stämma överens med vad unga behöver.

– De behandlingar vi har idag saknar i stor utsträckning evidens, det vill säga det saknas bevis för att de är effektiva, säger Erik Ekbäck och fortsätter;

– Hos de som inte har en färdigt utvecklad hjärna är det mycket obalans mellan de basala delarna av hjärnan som reglerar känslor och de kognitiva delarna som reglerar tankar. En obalans däremellan där känslorna får övertag, gör det svårt att reglera tankemässigt.

”Inga allvarliga bieffekter”

Målsättningen med Tara, Training for Awareness, Resilience and Action, är att unga ska få hjälp att på sikt reglera sina känslor. Tara är en gruppbehandling som utvecklats i USA. Behandlingen riktar sig brett och innehåller inga mediciner, om man inte sedan innan äter några.

– Hittills har vi sett att behandlingen är säker, inga allvarliga bieffekter. Det finns preliminära tecken på att det är en positiv behandlingseffekt men för tidigt att uttala sig utifrån den data som vi har, säger Ekbäck.

Pilotstudie vid Umeå universitet

Patienter från BUP och primärvården i norra Sverige har deltagit i en pilotstudie för vid Umeå universitet och nästa steg är en randomiserad (slumpmässig) studie där patienterna antingen får vanlig behandling eller TARA.

– Delar av studien är redan klar men huvudresultatet kommer att vara klart i slutet på året, säger Ekbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.