Polismannen från Ångermanland har fått fyra disciplinpåföljder sedan 2018. Nu riskerar han att dömas för sju fall av dataintrång – och fälls han får han sparken. Foto: TT

Polismannen från Ångermanland åtalad för sju fall dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Polismannen från Ångermanland har, efter att han fått flera disciplinpåföljder för tjänsteförseelser, åtalats för sju fall av dataintrång.

Men i förhör menar mannen att han inte tänkte att det var olagligt.

Mannen har använt sig av ett system som kallas för ”polisens multifråga” och där får man fram, förutom vem som äger ett fordon, om ägaren förekommer i något annat av polisens system, om ägaren är misstänkt för ett brott. Men polismannen menar att det inte var intressant när slagningarna gjordes.

”Alltså jag håller ju inte på överhuvudtaget med liksom att rota i sånt här, alltså verkligen inte”, säger han i förhör.

I förhör berättar mannen att han vet vilka slagningar som är tillåtna och inte samt att man inte får använda polisens system för egna syften.

I slutet av november säger polismannen att han råkar söka på sitt eget fordon av misstag – egentligen skulle han söka upp ett annat fordon som varit inblandad i en trafikolycka. Men innan dess har polismannen, på sin lediga tid, gjort sex slagningar under 2022 på tre olika fordon, fordon som han sedan köpt.

”Trodde det inte det var olagligt”

”Jag trodde inte att det var någonting som var liksom... olagligt eller, eftersom jag inte ägde den”, säger mannen i förhör.

Redan i mars och april 2022 har polismannen gjort slagningar på fordon genom Polismyndighetens system. I förhör berättar polismannen bland annat att han vid ett tillfälle blivit ombedd av en bekant att kolla upp en övergiven bil när han inte var i tjänst. Vid ett annat tillfälle ville han kolla upp ett fordon som han planerade att köpa – för att se så att fordonet inte hade exempelvis skatteskuld eller var stulet.

Mannen erkänner att han har gjort slagningarna.

”Sen tycker inte jag att det är att begå ett brott, men det är ju uppenbarligen så att det...”, säger polismannen i förhör.

Rättegången mot honom hålls i Ångermanlands tingsrätt längre fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.