Nya samarbeten och dålig ekonomi i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

När alla röster var räknade efter 2018 års val till kommunfullmäktige i Kramfors stod det klart att sympatierna i det tidigare så stabilt röda Ådalen hade förändrats. Det blev en mandatperiod med blocköverskridande samarbeten. 

Socialdemokraterna backade med nästan elva procent i kommunvalet och landade på trettioåtta procent. Samtidigt hamnade Miljöpartiet under spärren och åkte ur fullmäktige.  

Däremot gjorde Sverigedemokraterna ett bra val och ökade med sex procent. Andra partier som gjorde bra ifrån sig var Centerpartiet som ökade med nästan två och en halv procent och Vänsterpartiet som ökade med drygt fyra procent.

Kommunvalet 2022 Kramfors

Oväntat utspel om samarbete

En månad efter valet meddelades överraskande att Socialdemokraterna skulle inleda ett samarbete med Moderaterna, även Liberalerna fanns med på ett hörn. Partierna hade en samsyn på att fokusera på kommunens framtid angavs som huvudskäl till samarbetet. Men partierna ville också förhindra att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll.

Vänstern, som varit Socialdemokraternas samarbetspartner i tjugo år, betecknade det hela som “lite chockerande”. Men bara fem dagar senare meddelade Socialdemokraterna att man backar ur det borgerliga samarbetet och kom sedan överens med Vänsterpartiet.

Budgetsamarbete

Kommunens dåliga ekonomi ledde sedan till ett blocköverskridande samarbete. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och Moderaterna lade tillsammans fram ett förslag om budgetramar för år 2020.

– Vi är trots allt människor som ska sitta ner och prata och ge och ta. Jag ser det som en chans att vara med och påverka och det tycker jag känns bra, sade oppositionsrådet Ida Staffrin (C).

Historiskt kommunalråd

I slutet av 2019 meddelade kommunalrådet Jan Sahlén (S) att han skulle avgå av personliga skäl. I november 2019 blev Malin Svanholm (S) historisk genom att bli Kramfors första kvinnliga kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Kramfors

Mer i ämnet