Ny rapport visar – stor ökning av avvikelser på Västernorrland sjukhus: ”Man blir berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Många avdelningar på länets sjukhus hade stora överbeläggningar under sommaren, det visar en rapport från Region Västernorrland.

Kardiologen och strokeavdelningen på Sundsvalls sjukhus hade tidvis dubbelt så många patienter som de har plats för. I 87 av de 366 avvikelserapporterna har någon form av skada på patienterna beskrivits.

Rapporten om beläggningsgrad och avvikelserapporter inom vården under sommaren är en dyster läsning. Flera avdelningar har ofta eller nästan hela tiden haft fler patienter än det finns vårdplatser och det är en situation som ökar risken för vårdskador och försämrar arbetsmiljön enligt rapporten.

Sämst har situationen varit på Sundsvalls sjukhus där medelbeläggningsgraden låg på 105,5 procent. Kardiologen hade exempelvis en medelbeläggning på 137,1 procent och en maxbeläggning på 192,9 procent. Som SVT tidigare rapporterat har situationen lett till att en stor del av sjuksköterskorna på Kardiologen sagt upp sig.

Många vårdskador som följd

Totalt bedöms 366 avvikelserapporter bero på sommarens vårdplatssituation, att jämföra med 241 sommaren 2021 (en ökning med över 50 procent) och 98 rapporter 2020.

87 av sommarens avvikelser har lett till någon form av skada på patienter, varav tolv fall lett till allvarlig vårdskada eller risk för allvarlig vårdskada. Dessutom uppger personal att de påverkats i 193 fall under sommaren.

– Det är inte bara siffror, utan det är människor, säger Kjell Norman, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Resultatet av rapporten ska nu ligga till grund för att förbereda och planera arbetet framåt, och inte minst inför nästa sommar- och semesterperiod.

I videon ovan kommenterar tf hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman de många avvikelserapporterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.