Det är framförallt vid konsumtion av fisk som människor får i sig kvicksilver och på uppdrag av Länsstyrelsen i Västernorrland har Arbets- och miljömedicin norr gjort en riskbedömning av kvicksilverhalterna i fisk från fem kustområden i Timrå, Kramfors och Örnsköldsviks kommuner.
– Koncentrationerna varierar. Det är några fiskar som sticker ut med högre värden, det är de som jag utgått från i den här riskbedömningen, säger Karl Forsell som är överläkare på Arbets- och miljömedicin norr.
Kan ge svåra skador
Kvicksilver bedöms som ett av de farligaste miljögifterna och kan orsaka svåra skador hos människor.
– Det man vet om kvicksilver är att mödrar som haft ett högt intag av kvicksilver så har deras foster skadats och man har sett hjärnskador hos barnen, förklarar Karl Forsell.
Historisk miljökatastrof
På 50-talet orsakade utsläpp av kvicksilver från en industri en miljökatastrof i staden Minamata i Japan. Befolkningen drabbades av ett neurologiskt sjukdomssyndrom, senare kallad ”minamatasjukan”, efter att ha ätit kvicksilverförgiftad fisk.
Även om halterna i Västernorrland är lägre än de var i Minamata så innebär det en risk att äta för mycket fisk från områden med höga kvicksilverhalter.
– Vi har ett dagligt intag av kvicksilver och äter man sådan här fisk så får man ett extra bidrag och då vill man minimera det, konstaterar Karl Forsell.
Skarpare rekommendation
Arbets- och miljömedicin har beräknat hur många portioner fisk från de undersökta områdena man kan äta innan det uppstår en risk och utformat restriktiva rekommendationer som är skarpare än Livsmedelsverkets generella rekommendation för fisk som kan innehålla kvicksilver, eftersom den gäller alla arter av fisk.
För barn upp till 18 år, kvinnor i barnafödande ålder och gravida eller ammande kvinnor gäller max tre fiskportioner per år medan övriga vuxna kan äta max en fiskportion per vecka.
– Jag är inte orolig om man håller sig till rekommendationen, säger Karl Forsell när det gäller läget i Västernorrland och poängterar att samtidigt som fisken innehåller miljögifter är det bra för hälsan att äta fisk.
– Vi äter för lite fisk idag, konstaterar han.
Läs Karl Forsells rapport här!
Här kan du läsa om Livsmedelsverkets rekommendationer kring alla typer av fiskar.
LIVSMEDELSVERKETS RÅD KRING FISK MED KVICKSILVER
Utöver dioxin och PCB finns det också fisk som kan innehålla höga halter av kvicksilver. Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta sådan fisk oftare än 2-3 gånger per år. Detta gäller:
- Abborre
- Gädda
- Gös
- Lake
- Stora rovfiskar som tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka
(källa: Livsmedelsverket)