En delad bild. Till vänster syns en skylt med universitetets namn och logotyp, omgiven av grönska. Till höger ser vi en student som sitter med ryggen mot kameran, arbetande vid en bärbar dator inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är de vanligaste misstagen som gör att fuskande studenter åker fast? Hör i klippet. Foto: SVT/TT

Så avslöjar Mittuniversitetet studenternas AI-fusk – 59 personer avstängda hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

En allt större del av det avslöjade studentfusket på Mittuniversitetet består av texter som skapats med hjälp av AI-verktyg.

Nu har universitetet tvingats lära sig hur AI fungerar.

I slutet av september stängdes en student på sjuksköterskeprogrammet på Mittuniversitetet av i sex veckor från utbildningen. Enligt disciplinnämnden hade texten skrivits med hjälp av ett AI-verktyg.

– Idag skulle jag uppskatta att cirka 20-30 procent av de fusk vi upptäcker kan kopplas till AI, säger universitetets chefsjurist Arne Wahlström till SVT Västernorrland.

AI

Kraftig ökning av fusk

I samband med pandemin och ett ökat hemarbete ökade fusket bland studenterna kraftigt. Från omkring 30 avslöjade fusk per år till omkring 80 – och en allt större del består av att studenterna tagit hjälp av AI-verktyg, som exempelvis Chat GPT.

– Vi är lite överraskade att fusket inte gått ner efter pandemin. Det verkar ha stabiliserat sig på den nya högre nivån, säger Arne Wahlström.

Du istället för jag

Den avstängda studenten kunde avslöjas genom att texten innehöll flera typiska exempel på hur en AI-text ser ut. Bland annat att Chat GPT använder tilltalet ”du” istället för det ”jag-perspektiv” studenterna använder i sina texter.

I videon hör du Arne Wahlström berätta hur de avslöjar fusket.

ANTAL STUDENTER SOM STÄNGTS AV PÅ MITTUNIVERSITETET

  • 2024: 59 (hittills)
  • 2023: 52
  • 2022: 73
  • 2021: 64
  • 2020: 65
  • 2019: 43
  • 2018: 31
  • 2017: 26
  • 2016: 34

Källa: Mittuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet