En måndag i april 2020 kallar vd:n för Stadsbacken, Anders Johansson och styrelseordföranden i Skifu, Johan Nikula, Skifus dåvarande vd till ett möte.
Mötet är väl förberett. Juristen i moderbolaget Stadsbacken och Anders Johansson har läst den nu mutmisstänkte vd:ns jobbmail och fått sina farhågor bekräftade.
– Vi gick igenom vd:ns mailväxling från juni 2018 till början av 2020. Vi tittade också på offentliga uppgifter i Bolagsverket och liknande, berättar Anders Johansson.
Frågebatteri har förberetts
På 5 A4-sidor ryms 74 frågor som ska ställas till vd:n. Svaren känner de redan till, men det vet inte vd:n.
– Min övergripande minnesbild var att han svarade väldigt undvikande på frågorna.
Rykten tog fart igen
Rykten har nått kommunledningen i omgångar. Redan 2015-2016 kom uppgifter om missförhållanden. Men efter ett ”korrigerande samtal” lät dåvarande kommundirektören Stefan Söderlund och dåvarande ordföranden i Skifu, Hans Backlund (S) saken bero.
Men ryktena, om bland annat sponsring av en närstående, tog fart igen. Under våren 2020 tog kommunens moderbolag Stadsbacken initiativ till en egen utredning, som är den Anders Johansson kommenterar i videon.
”Lägenheten blir jättebra”
KPMG, som sedan granskat de misstänkta missförhållandena på uppdrag av Skifus styrelse, menar att sponsringen av anhörig till vd:n pågått ”i vart fall sedan 2012”.
”Lägenheten blir jättebra. Super stort tack för hjälpen”
Citatet finns i ett mejl från den dåvarande vd:n till en leverantör. Samme leverantör har också ordnat ett förråd till vd:n.
I videon kan du se en del av de konversationer som kommunen hittade i vd:ns jobbmail. ”Det är mycket graverande fakta” , säger Stadsbackens vd Anders Johansson.
Sundsvalls kommuns riktlinjer mot mutor och bestickning
Ur ”Riktlinjer för Sundsvalls kommun avseende mutor och andra otillbörliga förmåner”:
Som tjänsteman vid Sundsvalls kommun har du ett ansvar att uppträda på ett sådant sätt att du bidrar till att upprätthålla allmänhetens förtroende för myndigheten.
Det är av yttersta vikt att allmänheten kan känna förtroende för att anställda vid kommunen agerar sakligt och opartiskt.
För personer som ägnar sig åt myndighetsutövning eller som är upphandlare eller inköpsansvarig är ALLA förmåner att anse som otillbörliga.
I brottsbalken finns korruptionsbrotten tagande av muta och givande av muta.
Klart otillbörligt är att ge och ta emot en förmån som förknippas med att någon i sin tjänsteutövning ska handla på ett visst sätt. T ex att en viss prestation skall utgå från den anställdes sida. Det spelar ingen roll för bedömningen om kommunen lider någon skada eller inte.
Särskild försiktighet bör iakttas vid personlig vänskap. Redan vänskapen i sig kan påverka tjänsteutövningen.
Ett bra sätt att undvika gränsdragningsproblem är att helt undvika att ta emot gåvor och förmåner.
Källa: Sundsvalls kommuns riktlinjer beslutade i kommunstyrelsen 2009 och uppdaterade 2012