Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så hanterar Kramfors kommun anställda som misskött sig inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har fått avsked, 24 varningar har utdelats och 14 gånger har arbetsgivaren beslutat om avstängning inom äldreomsorgen i Kramfors. Det visar statistik från HR-avdelningen som vi begärt ut för perioden 2019- 2022.

Den vanligaste orsaken till arbetsrättsliga åtgärder i de här ärendena är att den anställde ”ej följt rutiner”. Det framgår också exempel på arbetsvägran som lett fram till en varning.

I de två ärenden som rör avsked anges orsaken vara ”förtroendeskada och brustit i rutiner” och även ”åsidosatt patientsäkerhet och brustit i rutiner”

– Värdegrundsarbetetet är a och o i våra verksamheter, säger Mikael Gidlöf, chef för välfärdsförvaltningen i Kramfors.

Flera typer av åtgärder

I Kramfors har tio Lex Sarah-anmälningar gjorts om missförhållanden i äldreomsorgen 2019-2022. I utredningarna och besluten framgår att arbetsgivaren i de aktuella fallen vidtagit flera åtgärder. Bland annat:

• Tillrättavisande samtal

• Information om arbetsrättsliga åtgärder

• Information om ”vikten av att följa rutiner”

• Möte med personal

• Utbildning

De arbetsrättsliga åtgärder som tillämpas är varning, avstängning med och utan lön samt avsked, utifrån regleringarna i Lagen om anställningsskydd samt Allmänna bestämmelser.

När det gäller Lex Sarah-anmälningar har kommunen två sakkunniga som utvärderar och bedömer det som kommer fram.

Missförhållanden har rapporterats från flera olika boenden i kommunen. Totalt finns drygt 500 tillsvidareanställda inom äldreomsorgen i Kramfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.