Montage med en bild på en livboj hängandes vid en pelare och i bakgrunden ser man en av Sjöräddningens båtar liggandes i hamnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska säkerheten i inre hamnen utredas – i klippet berättar Anders Bolin på Sundsvalls kommun, en boende i närheten och räddningschefen mer. Foto: SVT

Säkerheten i hamnen utreds efter dödsfallet i Sundsvall

Publicerad

Nu ska Sundsvalls kommun utreda säkerheten i hamnen efter dödsfallet av en man i 75-årsåldern som färdades i en elrullstol.

Mikael Gäfvert, som bor intill, tycker att det borde finnas fler livbojar där.

– Det finns en livboj närmare Finnkajen men det är ett antal hundra meter som det kan hända olyckor, säger han.

Det har snart gått två veckor sedan en rullstolsburen man i 75-årsåldern hamnade i vattnet i Sundsvalls inre hamn och senare avled. Ärendet utreds som mord och inledningsvis anhölls fyra personer misstänkta för inblandning, men släpptes sedan på fri fot.

Nu utreder Sundsvalls kommun säkerheten i hamnen.

– Vi brukar sätta oss ned med räddningstjänsten efter olyckor och incidenter har inträffat för att gå igenom ifall det är nåt vi kan förbättra, säger Anders Bolin, tillförordnad mark- och exploateringschef på Sundsvalls kommun.

Räddningstjänsten rapporterar eventuella brister

Räddningstjänsten utreder alltid hur deras insatser har gått och ifall något kan förbättras gällande säkerheten kring olycksplatser.

– Är det så att vi upptäcker brister så ska vi såklart påtala det, säger Johan Kejiser, tillförordnad räddningschef på Räddningstjänsten Medelpad.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som ger råd och riktlinjer för kajsäkerhet, till exempel om hur tätt man ska ha livräddningsutrustning.

Enligt Sundsvalls kommun har de mer utrustning än vad riktlinjerna säger.

Johan Keijser, tillförordnad räddningschef för räddningstjänsten Medelpad står framför en brandbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ska man göra om en person hamnar i vattnet vid en kaj? Här berättar tillförordnade räddningschefen Johan Keijser på räddningstjänsten Medelpad. Foto: Tiffany Lind/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.