Hör smittskyddsläkare Hans Boman berätta om de skärpta allmänna råd som väntas nästa vecka. Foto: SVT / Hasse Holmberg TT

Skärpta restriktioner i länet vecka 47

Uppdaterad
Publicerad

Undvik inomhusmiljöer med trängsel, det vill säga butiker, badhus och gym och undvik fysisk kontakt med andra än de i din familj. Det är några av de allmänna råd som väntas införas i Västernorrland nästa vecka.

Den ökade smittspridningen av coronaviruset gör att länet ser ut att få skärpta allmänna råd för allmänheten nästa vecka, säger smittskyddsläkaren.

– Vi är igång med processen om ett införande och jag blir inte förvånad om det blir under nästa vecka, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Coronaviruset i Västernorrland

100-tal nya fall

95 nya fall av covid-19 har konstaterats i länet det senaste dygnet. Störst är smittspridningen i Sundsvall och bland unga vuxna och medelålders.

– Det är en väldigt snabb smittspridning och ökning vi är inne i nu och vi ser också att belastningen på sjukhusen ökar med elva inneliggande patienter. Dock ingen på intensivvården, säger Hans Boman.

”Inga shoppingrundor”

Det är Folkhälsomyndighetens generaldirektör som fattar beslut om restriktionerna.

– Råden innebär att man bara ska göra nödvändiga inköpsturer för att köpa mat och mediciner, annars bör man undvika att vistas i butiker.

Han säger att kollektivtrafiken kommer att fortsätta rulla.

Allt fler får skärpta restriktioner

Merparten av landets regioner har nu fått skärpta lokala råd. Restriktionerna i de övriga länen har gällt i fyra veckor från beslutsdatum, med möjlighet till förlängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet