Observationer tyder på att det är två vargar som varit nära Bergeforsen.
– Nej, vi anser inte att man behöver vara rädd.
Däremot avråder hon från att släppa sina hundar lösa i området.
– Nej, det tycker jag inte att man ska göra.
Ingen dokumentation
Enligt rapporten Nära vargar – Rekommendationer för hantering av situationer med vargar nära bostadshus eller människor av Viltskadecentrum saknas dokumentation av antalet situationer där vargar har befunnit sig nära bostadshus eller människor i Sverige.
I samma rapport konstateras att angrepp av varg är mycket ovanliga och att det senaste angreppet av en icke rabiessmittad varg i Europa inträffade 1974 i Spanien.
Vad ska jag göra om jag möter en varg?
Den skandinaviska vargen är vanligtvis skygg och möten mellan människa och varg är ovanligt. Vilda vargar undviker oftast kontakt med människor, men vargar är fullt kapabla att döda en människa. Detta har hänt i Sverige 1820 (Gysinge) samt i Kolmårdens djurpark 2012. Vid båda tillfällena har det rört sig om tama eller halvtama vargar. Vilda vargar har angripit människor i andra delar av världen. Rabiessmitta, brist på naturliga bytesdjur eller vana vid människor är faktorer som bidragit till dessa angrepp.
Att se en varg är ovanligt – även i ett vargrevir. Om du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt. Skulle vargen inte ge sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:
1) Befinner sig vargen i närheten av bebyggelse (det vill säga inom 100 m från till exempel hus) är det en fördel om vargen upplever situationen som obehaglig. Detta kan du åstadkomma genom att gå/springa mot vargen och till exempel ropa eller på annat sätt väsnas.
2) Om vargen mot all förmodan skulle angripa ska du slå och sparka så mycket du kan.
Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland