Först nästa vecka beräknas de nya provsvaren på vattnet komma. Boende i Ledinge i Sollefteå kommun får fortsätta koka sitt vatten innan de dricker det, eller använder det i matlagning. Foto: TT/SVT arkiv

Sollefteå kommun uppmanar kunder att koka vattnet i Ledinge

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick Sollefteå kommun ut med en varning till cirka 35 hushåll i Ledinge i Graningeområdet att koka vattnet innan det används som dricksvatten eller till matlagning.

Enligt Sollefteå kommun beräknas nästa provsvar på vattnet komma först i början på nästa vecka.

Ett problem i vattenverket upptäcktes under måndagsförmiddagen. Sollefteå kommun skriver på sin hemsida att vattnet fortsatt kan användas för hygien och disk, och att åtgärder pågår.

De uppdaterar på hemsidan när kokningsrekommendationen upphävs.

Prover skickas till Umeå

Enligt Åke Gullersbo teknisk chef/verksamhetschef på Sollefteå Kommun upptäcktes bakterier i vattnet under en av de löpande provtagningar som görs på vattenverket.

– När sånt här inträffar måste vi ta prover som skickas till ett labb i Umeå så det kan ta ett par dagar innan vi får svar på det, säger Åke Gullersbo.

Fortsättningsvis finns en vattentank finns vid korsningen till väg 87, man kan även hämta vatten på vattenverket i Viksmon, mittemot Graninge Fritidscentrum.

Information om hur du ska koka vattnet finner du hos Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.