En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en person som står utomhus med en stadsmiljö i bakgrunden. Den högra sidan visar en valsituation där flera personer, klädda i gröna västar, är engagerade i att räkna eller hantera röstningskuvert och valsedlar. Det finns flera genomskinliga röströster med gröna lock på bordet framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peder Björk (S), riksdagsman från Västernorrland, säger sig vara övertygad om att aktiv påverkan av utgången av valet i Georgien förekom – här berättar han mer. Foto: SVT

Peder Björk var valobservatör från Västernorrland på plats i Georgien: ”Demokratin går åt fel håll”

Publicerad

Under några dagar har socialdemokraten Peder Björk, riksdagsledamot från Västernorrland, bytt talarstolen mot att vara valobservatör i Georgien. Landets EU-vänliga president har förkastat valresultatet som också kritiseras av både oppositionen och internationella valobservatörer.

– Vi såg att man köpte röster, säger Peder Björk.

Peder Björk reste till Georgien i tisdags förra veckan och efter landning i Tbilisi reste han två och en halv timme österut till Telavi nära den tjetjenska gränsen.

– Vi märkte att vi var uppskattade, både av folk som röstade och av andra valarbetare, säger Peder Björk.

Såg röstfusk och köpta röster

Själva upplevelsen var dock nedslående. Han såg flera fall av röstfusk och andra exempel på hur långt regeringspartiet kan gå för att bibehålla makten i landet.

– Tyvärr går Georgien som tidigare haft en positiv utveckling åt andra hållet nu, bort från Europa, säger Peder Björk.

Väljs ut av OSSE

Svenska valobservatörer skickas ofta till andra länder. Observatörerna väljs ut av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och fördelas mellan riksdagsledamöterna.

I klippet berättar Peder Björk om köpta röster, kameror i röstlokalerna och hur valet påverkats i negativ riktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.