Johan Falk Andersson (C) ser glad ut på en solig bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill ge ett särskilt ersättningsstöd till kommuner som säger ja till fler vindkraftverk. Johan Falk Andersson (C) i Sollefteå är positiv till förslaget. Foto: Hans Lindblom/SVT

Sollefteås kommunalråd välkomnar regeringens vindkrafts-förslag

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteås kommunalråd är positiv till regeringens förslag om att stötta kommuner som bygger vindkraftverk.

– Bra att frågan lyfts, säger Johan Falk Andersson, (C), kommunalråd i Sollefteå som samtidigt flaggar för att det är långt kvar till ersättningsnivåerna i våra grannländer.

Det handlar om att regeringen, under 2025. vill ge 340 miljoner kronor i vindkraftsstöd till kommunerna. 2026 höjs den siffran till 370 miljoner och året efter till 400 miljoner.

– Vi i Sollefteå har tagit vårt ansvar, vi har 183 verk just nu och beviljat bygglov till totalt 300 verk så för oss kommer det nog inte innebära någon direkt förändring, säger Johan Falk Andersson.

Höstbudgeten 2024

Bra – men för litet

Han tycker det är bra att frågan om ersättning till vindkraftskommuner tas upp av regeringen. Men tror även att ersättningsnivåerna blir lägre än i våra grannländer.

– I Finland får varje kommun 400 000 kronor per vindkraftverk. Det skulle för Sollefteå med 183 verk betyda runt 73 miljoner kronor per år. Men det kommer vi inte att få se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet