Konsumentverket valde att titta närmare på åtta av leklanden. Med hjälp av besiktningsmän konstaterades att alla lekland hade brister.
– Vi har hittat farliga öppningar där barn kan komma igenom med kroppen och bli hängandes i huvudet eller fastna i snoddar på huvtröjor. Det finns även klättringsbara nät på utsidan av klätterställningarna där barn kan klättra väldigt högt upp och riskera att ramla ner på hårt underlag, säger Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.
Behövs bättre kontroll
2011 gjordes den första kontrollen av lekland och den visade på stora brister. Den nya rapporten visar alltså att det fortfarande är riskfyllt att leka och vistas på lekland. Det finns, minst sagt, förbättringspotential.
– Leklanden behöver ha bättre kontroll på utrustningen och att man köper in rätt grejer som kontrolleras löpande. Sedan behövs det säkerhetsrutiner och förebyggande arbete.
Anmäler inte
Den som driver ett lekland är skyldig att anmäla de olyckor som inträffar men det sker sällan. Vid kontrollerna uppgav flera att de inte visste om kraven.
– Företagen är skyldiga att underrätta Konsumentverket om det händer någonting som beror på utrustning eller säkerhetsrutiner. Där finns ett mörkertal.