Erik Lövgren (S) har det lägsta kommunalrådsarvodet i länet, 58 400 kronor i månaden. I topp ligger Sundsvalls kommunalråd, nyvalda Niklas Säwén (S). Hans arvode är 95 619 kronor i månaden.
– Jag tycker inte att det är lämpligt att jag som innehar uppdraget just nu är den som ska ha synpunkter, säger Niklas Säwén (S).
Stora skillnader
Erik Lövgrens arvode är 60 procent av det Niklas Säwén har.
– Jag har ingenting att klaga på, säger Erik Lövgren (S). Trots att hans arvode är drygt 37 000 kronor lägre än vad partikollegan i Sundsvall får.
– Man kan alltid diskutera vilka arvoden man ska ha men de flesta har ju kopplat till riksdagsmännens löner, säger Erik Lövgren (S).
Det är kommunfullmäktige i varje kommun som avgör storleken på toppolitikernas arvoden.
– Jag är nöjd med den ersättning jag får men med det följer också ett stort ansvar och mycket arbete. Men jag kan inte se att jag skulle ha ett högre arvode. Det vore inte rimligt, säger Stefan Dalin (S), kommunalråd i Timrå.
Extra för fullmäktige
I arvodet ingår även andra uppdrag som kommunstyrelse-ordförandena har i sina roller. Men vad som ingår skiljer sig också. I Timrå får Stefan Dalin ingen ersättning för sitt deltagande i fullmäktigemötena. Det får däremot Niklas Säwén i Sundsvall, utöver sitt grundarvode.
– I Timrå har vi inte mötesarvode för fullmäktige. Det ändrades inför den här mandatperioden när vi flyttade fullmäktige från kvällstid till dagtid, förklarar Stefan Dalin (S).
Tjänstemän som tjänar mer
Många av toppolitikerna tjänar mindre än topptjänstemännen i kommunerna.
– Det är nog en tradition av olika uppdrag och nivåer i beslutsfattandet, menar Erik Lövgren (S).
I klippet ovan hör du kommunalrådens tankar om de olika arvodena.
ARVODE
Ett arvode är precis som lön en ersättning för utfört arbete, tjänst eller uppdrag. Kommunpolitikerna är inte anställda av kommunen utan är förtroendevalda och därför kallas ersättningen arvode istället för lön.
I snitt tjänar en förtroendevald i Sverige 31 600 kronor i månaden, enligt Ratsit.