En vägkant med gräs i förgrunden och en väg i bakgrunden där en röd bil passerar. Hus i bakgrunden visar stadsmiljö i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De aktiva farthindren på Bergsgatan i Sundsvall kan tidsstyras och är aktiva under vissa tider. I klippet berättar Trafikverket om hur många som klagat på störande ljud. Foto: Anna Beijron/SVT

Störande farthinder på Bergsgatan i Sundsvall avstängda nattetid

Uppdaterad
Publicerad

De falluckor som fälls om man kör för fort på Bergsgatan i Sundsvall är endast aktiva på dagen. På natten stängs de av helt.

Enligt Trafikverket är förklaringen att det är få oskyddade trafikanter då och att man vill undvika att grannar störs.

De aktiva farthinder som Trafikverket placerat på Bergsgatan, E14, i Sundsvall har gett effekt. Men falluckorna är endast igång på dagtid. Det framkommer när SVT begär ut statistik från radaravläsningarna.

Grävdes bort för att de störde

Kort efter att fyra farthinder (två i vardera riktning) placerats ut på Bergsgatan i september 2022 fick två av dem grävas bort. Orsaken var att grannar stördes av vibrationer i marken.

– Det var en olycklig kombination av dåliga markförhållanden och att det var en äldre fastighet som låg väldigt nära, säger Gabriella Gulliksson.

Krav på undersökning innan

För att undvika att vibrationer och ljud stör grannar har Trafikverket infört en kontrollfunktion när tekniken ska användas på nya platser.

– Vi har lärt oss mycket av problematiken i Sundsvall. Har man vibrationskänslig mark ska man helst göra en förmätning, förklarar Eva Lundberg som är utredningsledare på Trafikverket centralt.

TRAFIKMÄNGD BERGSGATAN I SUNDSVALL

Vägsträckan har fyra körfält, två i vardera riktning.

Hastighetsbegränsningen är 40 km/h.

Trafikmängden på platsen är ca 14 500 fordon per dygn, vara cirka 440 tunga fordon, enligt siffror från mätåret 2022.

I samband med installationen av de aktiva farthindren byggdes även längre refuger i vägens mitt. Anläggningen togs i drift 15 september 2022.

källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.