• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Miljoner gick bland annat till lyxresor och exklusiva fritidshus, enligt åtalet

Största muträttegången hittills

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes den största muträttegången någonsin inom svensk statsförvaltning. En före detta chef inom Kriminalvården står åtalad för nio fall av grovt mutbrott, bland annat inför miljardbygget av Saltviksanstalten i Härnösand och det planerade fängelset i Östersund. Det kan handla om mutor för uppemot 40 miljoner, enligt åklagaren.

Det omfattade åtalet har tagit tre år att förbereda. En före detta toppchef inom Kriminalvården står åtalad på nio punkter för grovt mutbrott. Tre andra personer står åtalade för bland annat grovt mutbrott, medhjälp till mutbrott, grovt bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll.

Den åtalade anses av åklagaren ha tagit emot mutor på mellan 30 till 40 miljoner – enligt chefsåklagare Jan Axelsson kan hanteringen orsakat förluster för staten på upp till en halv miljard kronor. 

Muthärva inom Kriminalvården

Åklagaren menar att muthärvan varit en orsak till att de planerade fängelsebygget i Östersund las på is, trots att 150 miljoner spenderades på projekteringen.

Samtliga fyra åtalade nekar till alla anklagelser. Rune Brännström, huvudmannens advokat, säger till SVT att hans klient uppger att han är helt oskyldig – han har inte haft något ekonomiskt utbyte av avtalen, enligt försvaret.  Betalningsströmmar kan bland annat förklaras med lån,  enligt advokat Rune Brännström.

Mittnytt har bett chefen för Kriminalvårdens region Nord i Härnösand, Per-Eric Gustavsson,  att kommentera uppgifterna i åtalet, men han vill  överhuvudtaget inte kommentera affären – alla frågor ska gå via huvudkontoret i Norrköping, är beskedet. 

Han vill inte heller svara på frågan om man inom regionen gjort någon egen utredning kring omständigheterna i fallet.

Arbetade tidigare åt Rikspolisstyrelsen

Toppchefen var tidigare anställd på Rikspolisstyrelsen men lämnade sin befattning 2005 för ett chefsjobb inom Kriminalvården. Innan han lämnade RPS var han med om att genomdriva ett hyresavtal kring ett polishus i Linköping, ett avtal som senare fick hård kritik för att ha blivit väsentligt dyrare än andra hyresalternativ – avtalet kom i praktiken att löpa över 20 år, långt längre än gängse avtal för myndigheten.

2006 övergick han till jobbet som chef inom Kriminalvården och mutorna ska han tillskansat sig under åren 2006 till 2009.

Miljardbyggen

Mutbrotten ska enligt åtalet bland annat vara direkt kopplade till Kriminalvårdens 1,2 miljardersbygge i Saltvik, superfängelset utanför Härnösand, projekteringen av fängelserna i Östersund och Haparanda, häktet i Sollentuna och Ersättningsanstalten Skåne.

Projekteringen av det planerade fängelset på Verksmon i Östersund kostade 150 miljoner men blev bara en ritning. Att projektet stoppades orsakade förvåning, ilska och en het debatt i Östersund.

Exklusiva resor och dyra sommarhus

Enligt åtalet har chefen sett till att utvalda företag fått lukrativa kontrakt och rundliga mutor som tack för hjälpen. Mutpengarna ska mannen använt till bland annat exklusiva resor över hela världen och bygge av ett lyxigt fritidshus i miljonklassen

Den 67-årige mannen har haft ett nära samarbete med en god vän, och det var via dennes bolag som stora belopp betalades ut i ”provision” för att kontrakten med Kriminalvården skulle förmedlas .

Mannen ska även ha förvarat stora summor kontanter hemma i sin bostad och har även gett bort stora summor i gåva till sin hustru.

Stora summor

De summor som ska ha hamnat i ex-chefens fickor är svindlande: ett av landets större arkitektföretag ska exempelvis vid ett tillfälle ha betalt drygt 6 miljoner till mannen, och vid ett annat drygt 3 miljoner.

Leverantörsavtal, tilläggsavtal – i stämningsansökan radas beloppen upp på sida efter sida i åklagarens omfattande stämningsansökan.

Inom kriminalvården togs man på sängen av uppgifterna om den utbredda muthärvan:

– Jag fick höra talas om det första gången när polisen gjorde en husrannsaken här på huvudkontoret i Norrköping, säger chefsjuristen Elisabeth Lager till SVT.

– Vi blev helt bestörta, säger hon.

Välplanerat enligt åklagaren

Överåklagare Gunnar Stetler tecknar i stämningsansökan en bild av ett noga planerat tillvägagångssätt – den f d toppchefen har samarbetat med en nära vän som driver ett företag, och detta konsultbolag återkommer hela tiden i de olika affärerna och avtalen.

Olika entreprenörer, byggföretag och arkitektfirmor har knutits upp av den förre chefen. Uppdragen har sedan styrts från denna grupp av företag och firmor direkt till den 66-årigen vännens bolag – här har mutorna, eller provisionerna som de åtalade kallar dem, hamnat.

Även toppchefens nära vän står nu åtalad för mutbrott på flera punkter.

I andra fall har pengar betalats in direkt på toppchefens konto under förevändning att det handlade om ett spelkonto.

Bolaget tycks inte ha haft någon direkt verksamhet förutom de som var direkt kopplad till kriminalvårdens projekt – åklagaren låter förstå att bolaget bara använts i syftet att hantera mutorna.

Kriminalvården struntade i Riksrevisionens kritik

Men den stora frågan är ju givetvis hur det här kunnat fortgå under så lång tid och på ett så omfattande sätt – avtal där man helt struntat i alla regler om upphandling och istället konsekvent direktupphandlat med ett fåtal företag – som valts ut av de förre toppchefen. 

Märkligt, inte minst med tanke på att Riksrevisionsverket redan 2006 riktade skarp kritik mot Kriminalvårdens bristande rutiner när det gäller upphandling. 

2009 återkom RRV med samma kritik – och konstaterade att ingenting hade hänt.

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva inom Kriminalvården

Mer i ämnet