Vänster sektion visar en damm med vatten som strömmar under en bro, medan höger sektion fokuserar på en person med en fritidsklädsel som står i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Viktor Döhlen på Mittuniversitetet har hittat en metod för att reglera snabba växlingar i elproduktionen utan att man behöver bygga stora batterienheter. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Forskning Sundsvall: Superkondensatorer kan hjälpa elsystemet blixtsnabbt

Publicerad

Vattenkraften dominerar det svenska elsystemet. För att säkra leveransen av el i kritiska lägen har forskare vid Mittuniversitetet i Sundsvall utvecklat en metod där man kan använda så kallade superkondensatorer för att klara korta produktionsbortfall. En både miljövänlig och billig lösning.

Det handlar om forskningsrön som presenteras i en avhandling på Mittuniversitetet i nästa vecka.

– Vi tittar på att förbättra de korta tidsskalorna, berättar forskaren Viktor Döhlen och syftar på de snabba effektminskningar som kan uppstå om produktionen av el plötsligt uteblir någonstans i systemet och som kan påverka elkonsumenter och olika system.

Bra förmåga

Vattenkraften har generellt en bra förmåga att reglera elproduktionen eftersom energin finns lagrad i kraftverksdammar. Samtidigt finns risken att vattenkraftverken inte hinner med att kompensera vid snabba förlopp vilket också kan påverka anläggningen fysiskt.

Minska miljöpåverkan

Genom att använda små batterienheter eller så kallade superkondensatorer kan man förbättra vattenkraftens reglerförmåga ytterligare och samtidigt minska både kostnader och miljöpåverkan.

– Vi kan begränsa användningen av sällsynta jordartsmetaller (som behövs i stora batterier), förklarar Viktor Döhlen, som ett exempel på hur forskningsrönen kan göra energiproduktionen miljövänligare, eftersom man slipper den typen av ibland miljöpåverkande brytning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.