Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult har hittats söder om Husum i Örnsköldsviks kommun. I klippet berättar Stina Welander på länsstyrelsen hur man arbetar för att förhindra att spridning. Foto: SVT och TT

Nordligaste fyndet av svartmunnad smörbult – invasiva arten fångad utanför Husum

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult har hittats söder om Husum i Örnsköldsviks kommun.

Fisken kan konkurrera ut de inhemska arterna om den får fäste.

– Både för att de äter rom och musslor, men också för att de är ganska aggressiva när de vaktar sin rom, säger Stina Welander på länsstyrelsen i Västernorrland.

En yrkesfiskare fick i september upp en svartmunnad smörbult söder om Husums hamn.

– Vi lånade då ut fiskeredskap till honom så att han kunde fortsätta att fiska och söka av området och då hittade vi tre till, säger Stina Welander, som jobbar med invasiva arter på länsstyrelsen.

Innan upptäckten i havet utanför Husum, hade det nordligaste fyndet gjorts i Gävleborg längs kusten utanför Furuvik.

– Det ju ett ganska stort hopp till Husum, så vi tror att de kommit med barlastvatten från stora fartyg.

Från Svarta och Kaspiska havet

I Gävleborg hittades den svartmunnade smörbulten för två år sedan och i maj i år fick länsstyrelsen upp drygt 900 svartmunnade smörbultar vid ett provfisketillfälle. Där driver man sedan 2020 ett projekt för att kartlägga fisken som ursprungligen kommer från Svarta- och Kaspiska havet.

– Skulle den fortsätta norrut till våra stora laxförande älvar skulle det bli en rejäl katastrof då den troligen skulle äta upp rommen och förstöra återväxten, sa Linda Calamnius på länsstyrelsen till SVT Gävleborg i maj i år.

Fortsätter inventering till våren

I Västernorrland har länsstyrelsen avsökt området kring Husum och inventeringen, för att se hur spridd den är, kommer att fortsätta till våren.

– Nu börjar det bli kallt och de är mer aktiva när de leker, vilket de gör våren fram till hösten. Då är de på grunt vatten, så de är lättare att hitta, säger Stina Welander.

I klippet berättar Stina Welander hur länsstyrelsen arbetar för att förhindra att den svartmunnade smörbulten sprider sig.

Fakta svartmunnad smörbult

Har sitt ursprung i Svarta havet och Kaspiska havet.

Mycket anpassningsbar och sprider sig snabbt.

Den är aggressiv och territoriell. Äter ofta rom från andra fiskarter.

Lever i både sötvatten och i vatten med en salthalt på upp till 40 promille.

I Sverige påträffades arten först i Karlskronas hamn 2008 och är nu väletablerad på flera platser längs den svenska kusten.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.