När det är dags att föda ska en barnmorska som föräldrarna känner följa med dem till förlossningen i Sundsvall eller Örnsköldsvik.
– Det handlar inte om bilförlossningar utan om ett koncept som ska öka tryggheten hela vägen säger Ulrica Sjöstrand projektledare på landstinget Västernorrland.
Målgruppen för projektet är unga kvinnor, förstföderskor och förlossningsrädda i Kramfors och Sollefteå.
Jourberedskap
Att samma barnmorskor som sköter mödravård, ska följa med till förlossningen och sköta eftervården är tanken. Idag har mammorna en barnmorska inom mödravården, och ofta en okänd barnmorska vid förlossningen.
Fem barnmorskor i Ångermanland kommer att arbeta i projektet. De har jourberedskap för att åka med när värkarna kommer.
– Vi kommer inte åka med föräldrarna i bilen utan i leasingbil, och blir det ambulanstransport följer vi med.
Statliga pengar
Projektet kommer pågå i tre år och finansieras med statliga pengar. Målet är tryggare föräldrar och mindre risk för komplikationer som resulterar i tillexempel kejsarsnitt och användning av sugklocka.
– Vi hoppas kunna se om det här är en bra modell där det är långt till förlossningen. Det är absolut ingen ersättning för en förlossningsklinik.
Caseload midwifery
Modellen har utvecklats för att öka tryggheten för blivande mammor i glesbygd, där avståndet till förlossning kan vara långt. Förlagan kommer från Australien och kallas ”caseload midwifery” och bygger på att den blivande mamman följs av samma barnmorska från graviditet till förlossning och eftervård.
Bilförlossning
Alla gravida får inte vara med i projektet. Endast förstföderskor, unga kvinnor och förlossningsrädda kvinnor i Kramfors och Sollefteå. Kvinnorna i Ånge som alltid haft långväga till BB får inte heller vara med.
– Mödravården i Ånge har för få anställda för att göra ett sådant här projekt möjligt förklarar Ulrica Sjöstrand.
Den sista januari stänger BB i Sollefteå. Under förra veckan berättade SVT att ABF i Sollefteå startar en studiecirkel i bilförlossning.